Alles wat met bassen te maken heeft is welkom!

General Forum
Start a New Topic 
Author
Comment
View Entire Thread
Re: Aluminium contrabas

Had je deze pagina al gezien?
http://alikat.com.au/phatkat.html
Zou er een stapel in zo'n bas zitten?
Overigens: soms zijn ze echt goedkoop, ¢350,-!
http://www.doublebasschat.com/forum/showthread.php?t=13128

Re: Aluminium contrabas

Ja die van alikat had ik al ontdekt. Ik heb hem gemaild maar krijg geen reactie. Ik heb het idee dat hij zijn mails niet vaak leest en/of dat het een hobby object was. Op zijn site staan wel futuristische gitaar ontwerpen!!

Van een stapel of zangbalk en/of andere balkjes vraag ik me af of deze een functie hebben. Van een stapel kan ik me indenken dat dat een extra verbinding geeft naar het achter blad waardoor het ten goede van de resonantie komt maar de stapel gaan we ontdekken nadat hij is gemaakt. Voor zover ik het gelezen heb had de amerikaanse bas een geheel galde binnenkant en de Duitse bassen hadden inderdaad wat houten balkjes in de kast. Sommige zeggen dat dat het geluid ten goede kwam. Ik heb hier geen verstand van maar zal daar dan proefondervindelijk achter komen. Zelf denk ik dat elk obstakel in de klankkast een soort demping geeft maar het zou best kunnen zijn dat dat juist de geluidsgolven in een bepaalde baan leid. Wellicht weet iemand hier meer over??

Groeten

Peter

Re: Aluminium contrabas

Hoi,
in amsterdam stonden twee alluminium Contrabassen te koop.
Prijs was geloof ik rond de 5000 €

Zijn ook betrekkelijk zeldzaam, en deze zijn goed opgeknapt.

Als je me je mailadres doet kan ik je de link wel sturen.
gr
Martin

Re: Aluminium contrabas

Die 350€ is voor een GK versterker :)
Alluminium bassen zijn in de USA niet zo heel duur, maar ook niet zo goedkoop.

Re: Aluminium contrabas

Oh ja, volgende keer beter kijken! Maar €5000,- lijkt me toch wel erg duur. Mijjn koolstofvezel bas was in elk geval een stuk goedkoper.

Re: Aluminium contrabas

Ik zie dat de prijs in de VS rond de $2000,- is.

Re: Aluminium contrabas

Beste martin
Volgens mij ka je direct de ico van het bericht aanlikken om mij en maal te sturen. Ik ben wel benieuwd naar die link hoe meer info hoe beter. Heeft iemand nog en oude hals liggen ik heb de krul nodig voor en giet mal. Verder heb ik inmiddels alles ebbenhout, een kam en stem mechanieken. Ik hou jullie op de hoogte.

Groeten peter

Re: Aluminium contrabas

Peter,
Als je me foto's mailt van het bouwproces, vind ik het leuk om een pagina daaraan te besteden op de site.

Re: Aluminium contrabas

Dat lijkt me super!!! Wel vleiend om me bij de basbouwers te mogen voegen!!Ik Ik was toch al van plan een fotoverslag te maken dus ga ik jullie als ik met de bouw begint op de hoogte houden.

Ik kanie wachten!!! Helaas heb ik nog even een hoop werk in mijn werkplaats maar einde van de maand ga ik starten. Ik moet ook nog wat gereedschappen maken en dan maar avonturen.

Tot zover doe ik jullie weer


de groeten uit Schiedam van

Peter

Re: Aluminium contrabas

Wellicht komtie twee keer er ging iets fout met het beantwoorden geloof ik??


Ik heb ook even nog geen nieuws. Teveel werk wat nog af moet voor de kerst. Wel heb ik de lastrafo besteld en kannie wachten om te beginnen. Het zal dus waarschijnlijk januari worden.

Groeten uit Schiedam van

Peter

Re: Aluminium contrabas

Spannend! Echt heel leuk om dat proces te volgen!

Re: Aluminium contrabas

Na lang wachten is het aftellen begonnen.

Gelukkig heeft deze kleine zelfstandige de afgelopen tijd veel werk gehad en heb me daarom niet kunnen onttrekken om aan me aluminium avontuur te beginnen.

Vanaf volgende week ga ik starten met alle voorbereidingen en ben heel benieuwd hoe het zal gaan verlopen. Kortom ik hou jullie op de hoogte.

Groeten uit Schiedam van

Peter

Re: Aluminium contrabas

YESSS!!!!! Zet hem op!

Re: Aluminium contrabas

Toevallig zag ik deze:

http://www.talkbass.com/forum/f1/my-alcoa-aluminum-project-990756/

Heeft wel een hoog rock 'n' roll gehalte.

Re: Aluminium contrabas

Leuk hoor. Ik vind het een mooie bas, ben wel benieuwd hoe hij klinkt, maar daar zegt die bassist niets over helaas.

Re: Aluminium contrabas

Even een update.

Ik heb inmiddels alle gereedschappen aangeschaft zoals een engels wiel en dergelijke maar moet me nog even in het tig lassen verdiepen. Volgende week staat een cursus middag gepland zodat ik met de juiste instelling van het apparaat een goed resultaat kan behalen. Dat is me dus nog niet gelukt. Ik probeer nu elke vrijdag (als het werk het toelaat) er aan te werken want het moet er toch eens van komen. Ik heb op facebook nog een site gevonden van aluminium bas eigenaren en kwam daar die van ali kat ook weer tegen. Ik heb die Dave al enkele malen een mail gestuurd maar hij reageert er steeds niet op. Jammer, ik had gehoopt dat hij net als ik zo'n vakidioot zou zijn en dat hij wellicht wat tips en aandachtspuntjes wou delen.

Kortom ik hou u op de hoogte.

Groeten uit Schiedam van

Peter

Re: Aluminium contrabas

Geweldig Philip!!!

Dat je er een pagina aan heb besteed. Kan iedereen het proces gaan volgen.
Morgen is het weer vrijdag ik kannie wachten ;)


Groeten uit Schiedam van


Peter

Re: Aluminium contrabas

Beste Aluminium bas bewonderaars,

Ik kom al aardig op stoom met me project en wordt steeds nieuwsgieriger hoe de bas uiteindelijk gaat klinken. Via facebook ben ik gelinkt met een groep van aluminium bas enthousiasten en daar kreeg ik van de week een geluid sample van waar een duitse pfreizscher alu bas in is opgenomen. De bas is akoestisch d.m.v. een microfoon erop gezet. "recorded with a run of the mill Audix mic by the treble side f-hole - no pickup"Dat schrijft de poster er in ieder geval zelf bij. Of de bas van mij straks ook zo gaat klinken zal moeten blijken die Amerikaanse versie welke ik aan het maken ben is geheel van aluminium en heeft alleen een houten toets. Die duitse uitvoering heeft een houten hals. Ik heb van een alu gitaarbouwer ook al begrepen dat, dat juist een groot deel van de klank beïnvloed. Maar goed luister maar even naar het fragment
https://soundcloud.com/ludek-drizhal/ticket-to-the-moon-credits-the

Re: Aluminium contrabas

Nee, echt duidelijk wordt het niet door die opname. Spannend om te horen hoe die van jou klinkt Peter!

Re: Aluminium contrabas

Histories moment beleefd!!! Ik heb de hals erop gelast en daarna de snaren erop gespanen. De toets even met plakband vastgezet en een stukje ebbenhout als topkam. Nu komt tie Dongggggggggggggggggggg wat een resonantie, niet te doen zo. Ik heb wel het idee waar dit aan ligt. Als ik het bovenblad voelt trilt die als een bezetenen. Klem ik de bas tussen me bennen in, dan demp ik het boven en onder blad dan is het geluid in eens een stuk aangenamer.
Is er iemand die zijn bas wel eens zonder stapel heeft aangeslagen of zeg ik nu iets dat helemaal niet kan van wegen de druk op het bovenblad??

Ik denk dat het daarin moet zitten maar voordat ik verbindingen in het onder en bovenblad gaat maken hoop ik dat er hier wat mensen zijn die er ook wat over weten!!!

Re: Aluminium contrabas

Ik ben toch zo benieuwd hoe hij klinkt.

Ik kan niet wachten om het te horen

Hans

Re: Aluminium contrabas

Hans,

Ik denk en hoop dat er met jouw nog meerdere zijn die er benieuwd naar zijn. Ik kan je zeggen ik heb al het één en ander uitgeprobeerd en ben niet ontevreden over de behaalde klank. Waarschijnlijk moet het achterblad er nog een keer af om tot een beter resultaat te komen. Dit omdat daar de meeste resonantie vandaan komt. Hoe en wanneer daar kom ik weer op terug. Voor diegene die echt niet kunnen wachten stuur me even een mail dan kan ik een geluidsopname terug mailen.

Tot zover weer even een update en doe jullie allemaal weer

de groeten uit Schiedam van

PEter

Re: Aluminium contrabas

Mooie Bas!

Een zangbalk is wel noodzakelijk, evenals een stapel.
Anders blijft ie hol klinken.

Er zijn instrumenten die klinken zonder stapel maar bij houten bassen bestaat de kans dat de druk van de snaren het instrument doet inzakken en de stapel brengt ook de resonantie van het bovenblad over op het achterblad.

Ik zou in dit geval zelfs een redelijk dikke stapel nemen, ca 2 cm doorsnee.

De meeste niet houten contrabassen hebben wel een houten zangbalk. Maar hoe je een houten zangbalk in een aluminium bas lijmt?
Vraag het eens Lucas Suringar in Almere, die heeft eens wat aluminium bassen opgeknapt.

Succes en groet,

Martin

Re: Aluminium contrabas

Martin,

Bedankt voor je feedback. Almere vind ik iets te ver weg en heb inmiddels contact gehad met Rogier Dieges. Rotterdam is iets dichterbij. Hij zou me willen helpen met het plaatsen van een houten stapel.
Ik ga nu eerst alle lassen glad slijpen. Een houten inlage maken voor de holle hals. Hier lijm ik dan straks het ebbenhout op. Ik heb het idee dat dat ook al een ander klankbeeld gaat geven. Als ik dat voor elkaar heb ga ik met Rogier een afspraak maken en kijken of een stapel de resonantie weg kan halen. Ik heb de overtuiging dat de stapel niet zo zeer voor de trilling naar het achterblad een verbetering geeft maar juist de door de druk op het achterplaat en deze dus onder spanning brengt er een trillingsvermindering zal optreden. Kortom genoeg om te avonturen. Een volgend exemplaar ga ik uitvoeren met zangbalken om dan te kijken maar vooral te luisteren wat de klankverbetering ten opzichten van de kale binnenkant zal zijn. Deze bas is dan het studie project geweest zeg maar.
Ik heb nu namelijk wel de overtuiging dat een alu bas geweldig kan klinken.


Re: Aluminium contrabas

Hallo Peter,
Hoe is het afgelopen met je alu bas...?

vrgr,
Remus Aussen

Re: Aluminium contrabas

Hallo Remus,

Het is inderdaad even stil geweest rond mijn aluminium avontuur. Dat had even zo zijn oorzaak maar met nog een kleine week werk zal deze klaar kunnen zijn. Ik had Philip zo links en rechts al geroepen hem af te maken maar dat kwam er maar steeds niet van. Eigenlijk vraag je het op een leuk moment want ik ben net terug van vakantie en heb weer werkzin zeg maar. (dat was dus een beetje de oorzaak van het niet afmaken). Ik ga er vanaf nu weer elke vrijdag tegenaan zodat ik het resultaat spoedig kan laten zien en horen.

Re: Aluminium contrabas

Zet hem op Peter!