Alles wat met bassen te maken heeft is welkom!

General Forum
Start a New Topic 
Author
Comment
Acupunctuur bij blessure ... ?

Beste lui,

ik ben geen professioneel bassist, maar heb helaas wel sinds 3-4 maanden een professionele blessure, genaamd periostitis oftwel botvliesonsteking. Broeierig gevoel in linkerschouderblad en pijnlijke elleboog / ringvinger / pink. Veroorzaakt door overbelasting.

Flink balen dus, durf de bas bijna niet meer aan te raken.

Heeft iemand ervaring met acupunctuur? Op www.talkbass.com zijn daar goede berichten over.

Alvast bedankt voor jullie reactie,

Ton

Re: Acupunctuur bij blessure ... ?

Hallo Ton,
ik heb een keer acupunctuur gehad n.a.v. een blessure. Dat was een golf elleboog. Die is (min of meer) overgegaan, maar tegelijkertijd kreeg ik lasertherapie en deed ik spierversterkende oefeningen voor rug en buik. Geen idee dus waar mijn genezing precies aan lag, maar ik vermoed dat het hoofdzakelijk de buik- en rugspieren versterkende oefeningen waren die me geholpen hebben.
Van de week zag ik een herhaling van een show van Lebbis, waarin hij zei dat de energiebanen van de acupunctuur niet door de wetenschap konden worden waargenomen. Dat komt, zeggen acupuncturisten, omdat die banen zo vreselijk fijn zijn. Maar hoe kan het dan, zei Lebbis terecht, dat acupuncturisten die banen (die dus ragfijn zijn), uit de losse pols met een superdunne naald precies weten te vinden?

Re: Acupunctuur bij blessure ... ?

Hoi Philip,

bedankt voor je reactie. Ik snap je punt: het is niet wetenschappelijk aangetoond dat acupunctuur werkt en wordt als alternatieve geneeswijze dikwijls als placebo gezien. Ondanks de vele positieve recensies die op Internet te vinden zijn...

Ondertussen doe ik braaf dagelijks mijn rug-en buikoefeningen, zwem ik 2x per week het eczeem in mijn tenen, jog ik 3x per week de zolen van mijn Nike's en oefen ik elke dag met powerball, meridiaan ballen en therapie kneed klei. De pijn blijft....

Kortom: ik ben ontvankelijk voor het placebo effect van acupunctuur . Misschien is het een combinatie van acupunctuur en de diverse rug-en buikoefeningen?

Bedankt,
Ton

Re: Acupunctuur bij blessure ... ?

Wie weet!
Maarruh... Die overbelasting komt natuurlijk ook niet uit de lucht vallen. Het is heel erg nodig dat je grondig onderzoekt van welke spieren in dat gebied je te veel vraagt en om die vervolgens bewust te gaan ontspannen terwijl je speelt!

Re: Acupunctuur bij blessure ... ?

Zekers!

Ik denk dat mijn pink te onrustig is. Hij blijft niet ontspannen bij de snaar, maar gaat naar boven als deze niet wordt gebruikt als tegenreactie. Je schrijft er over in basles 63.

De pink van je linkerhand is misschien wel de zwakste vinger van de 10 die je hebt, en wordt daardoor snel overbelast.

Maar ook bij de toppers zie ik dit nog wel. Kijk maar eens naar de pink van Steve Laspina:

http://www.youtube.com/watch?v=sVFh27YDOCo

Nu nog naar een manier zoeken om deze pink te 'temmen'...

Re: Acupunctuur bij blessure ... ?

Dat is inderdaad geen efficiënt gebruik van spieren en vingers van Steve. Maar ja, hij heeft er blijkbaar geen last van, dus het zal wel goed zijn (voor hem dan). Sommige mensen spelen de sterren van de hemel met een op het eerste gezicht hopeloos slechte techniek en hebben bovendien nooit last van blessures – om jaloers op te worden!
Het zou trouwens kunnen dat het niet alleen je pink is die jouw ellende veroorzaakt. Weet je zeker dat er niet (veel) meer spanning op je schouder staat dan nodig is?

Re: Acupunctuur bij blessure ... ?

Bij blessures lees ik vaak (ook op Talkbass) goede verhalen over de Alexandertechniek, een vorm van fysiotherapie en bewegingsleer die veel bij musici wordt gebruikt. Zou je daar wat aan hebben? Ik heb er zelf overigens geen ervaring mee. Ik zag in ieder geval dat er een website is van Ned. leraren Alexandertechniek, www.nevlat.nl, die in elke provincie wel mensen heeft.
Zelfs als accupunctuur zou helpen om je pijn te verlichten, dan is daarmee nog niet de oorzaak van het overbelasten weggenomen. Dat zal toch moeten komen uit een goede houding.
Sterkte!

Re: Acupunctuur bij blessure ... ?

Goede tip Theo, bedankt. De link www.nevlat.nl kende ik niet, van de Alexander Techniek had ik al eens wat gelezen op talkbass.com. Nu eens uitzoeken of dit door mijn zorgverzekeraar vergoed wordt...

Er staan ook goede filmpjes op YouTube over de Alexander Techniek. Ook interessant zijn de filmpjes van Michael klinghoffer:

http://www.youtube.com/watch?v=GycByY7DEwA

Re: Acupunctuur bij blessure ... ?

In mijn gevecht tegen blessures heb ik een Massage Hammer aangeschaft - geweldig ding waarmee je pijnlijke spieren kunt masseren:

http://www.doubleenergy-gmbh.de/?p=12&a=view&r=18

enne - nee ik heb geen aandelen in het bedrijf ...

Re: Acupunctuur bij blessure ... ?

Hallo Ton,
Beetje late reactie misschien, maar het zou ook een myofasciaal triggerpoint kunnen zijn. Ik behandel veel musici, waaronder contrabassisten en dit is een van de meest voorkomende oorzaken van (uitstralende) pijnklachten, stijfheid en functieverlies. Spieren op en rond het schouderblad geven vaak uitstralende pijnklachten de schouder en arm in. Een contrabassist gebruikt deze spieren voornamelijk statisch, de overbelasting kan hierdoor ontstaan zijn. Een therapeut die gespecialiseerd is in de diagnostiek en behandeling van myofasciale pijn, kan je goed helpen, ook met de ergonomie, zodat 't niet terugkomt. Veel succes!