Alles wat met bassen te maken heeft is welkom!

General Forum
Start a New Topic 
Author
Comment
Snaren

Ben benieuwd hoe lang collega's doen met hun contrabassnaren. Ik doe zelf maar wat. Soms zitten ze er anderhalf jaar of langer op, soms vervang ik ze na een jaar of eerder. Hoe is dat met jullie?
Mogelijk wordt het ook weer tijd voor een nieuwe serie over het snaren en elementen gebruik. Na verloop van tijd treden er heel wat veranderingen op en wie weet wat er allemaal weer voor nieuws is ontdekt op dit gebied!
Zelf gebruik ik onderhand ook weer andere snaren en is er een ander element bijgekomen (vergeleken met de info op de baslessen).

Re: Snaren

Hi Philip. Zelf heb ik er een set Velvet Garbo's op zitten, nu alweer ruim een jaar. Wel is er een A snaar gesneuveld twee maanden geleden, afgescheurd op de plaats van de aanhechting van de lus op de snaar. Ik hanteer geen vaste gebruiksperiode, als ik het gevoel krijg dat het geluid achteruit gaat vervang ik. Helaas gaat dat zo geleidelijk dat je dat bijna niet op tijd merkt. Hiervoor had ik er een set Labella's op zitten maar ik heb voor de Garbo's gekozen omdat het geluid veel meer vintage is en het slapt oneindig veel comfortabeler. Wel is het even wennen aan de dikte.

Als element gebruik ik een ding dat vlgs mij bij Lucas Suringar vandaan komt (twee piezo's in de brugvleugels) en achter de toets een el cheapo piezo schijfje. Beiden gaan een pre-amp in van K&K Dual channel pro waar je beide signalen mixed. Niet alleen de slap wordt hiermee versterkt maar ook de toetsgeluiden (o.a. knor), ik vind dat net een beetje extra geven. De pre-amp heb ik achter de toets gemonteerd en niet achter het staartstuk zoals wordt aanbevolen. Je beperkt de bewegingsvrijheid van je staartstuk dan teveel hetgeen je geluid beïnvloedt. Het eindsignaal versterk ik met een EBS Drome, classic line. Binnenkort wil ik eens gaan experimenteren met een piezokabel. Deze is gewoon per meter te koop. Deze plaats ik dan in een sleuf die ik in de brug frees a-la Highlander.

Re: Snaren

Ik gebruik zelf Thomastiek Spirocore Medium, wat behoorlijk stugge kabels zijn. Ik zat erg te twijfelen of ik ze op mijn bas zou zetten voor mijn tocht naar New York om 2 CD's op te gaan nemen; ze zaten er een jaar op en klonken voor mijn gevoel nog best goed. Na veel wikken en wegen besloot ik het toch maar te proberen, ik kon altijd nog de oude snaren erop zetten. Direct nadat ik ze verwisseld had, vond ik mijn geluid duidelijk slechter en ik besloot om de oude er maar weer op te zetten als ik er puf voor had. Dezelfde avond pakte ik de bas nog een keer en opeens klonken ze 2x zo goed. Nu ze er zo'n dag of drie op zitten, is het geluid echt geweldig. Hard, veel power, gedifferentieerd. Op mijn versterker kan ik alles op neutraal zetten, terwijl ik er tot voor kort laag bij moest draaien. Ik geloof dat ik mijn snaren voortaan maar elk half jaar ga verwisselen!

Re: Snaren

Ik heb zojuist snaren besteld, na 1,5jaar spelen vind ik dat ze wel aan vervanging toe zijn. Ben erg benieuwd hoe het uitpakt.. best spannend! Het is een aardige investering, en het is maar de vraag hoe het klinkt.

Er zit nu een helicore set op, best OK maar de e-snaar gromt heel erg als ik strijk. Ook klinkt de bas snel wat wollig.
Ik heb nu voor de Velvet Anima gekozen. Als ik het zo lees, zou dat goed moeten uitpakken. Nu nog zien hoe dat in de praktijk uitpakt.

Re: Snaren

Hi Paul, het blijft inderdaad gokken met nieuwe snaren, je weet nooit echt hoe dat uitpakt. De prijs weerhoud je van experimenten. Ik had mijn Velvet Garbo's gehoord op een site die ik in een ander topic had opgepikt, daar was het geluid precies wat ik zocht. De snaren zaten natuurlijk wel op een andere bas wat een groot verschil kan uitmaken. En inderdaad, op mijn bas klonken ze toch anders, overigens ben ik wel heel tevreden. Hoe ben je tot de keuze voor de Anima's gekomen, en wat heeft je doen besluiten je snaren te vervangen? Was dat alleen omdat ze er al 1,5 jaar op zaten of begon je kwaliteitsverlies te merken?

Re: Snaren

Dat kwaliteitsverlies sluipt er zo langzaam in dat ik het haast niet merk. Maar nu ik er nieuwe snaren op heb – wauw, wat klinkt mijn bas een stuk beter!!!!

Re: Snaren

Ronald
Hoe ben je tot de keuze voor de Anima's gekomen, en wat heeft je doen besluiten je snaren te vervangen? Was dat alleen omdat ze er al 1,5 jaar op zaten of begon je kwaliteitsverlies te merken?

Op mijn D snaar kwam een aardige slijtage plek van het strijken, dus leek het mij verstandig om het setje te vervangen. Van kwaliteitsverlies heb ik niet zo heel veel gemerkt. Wat Philip al schreef, waarschijnlijk omdat dat zo langzaam gaat.

De darm benadering van Velvet in de omschrijving sprak me erg aan. De Anima zou geschikter moeten zijn voor het strijkwerk, dus daarom koos ik voor dat model.
De snaren zouden helder en dun zijn, maar in vergelijking met mijn vorige snaren zijn ze dikker en doffer. Dat valt ergens een beetje tegen. Het strijkgeluid is heeser; de strijkstok 'pakt' minder goed, al merk ik dat gaande weg dit steeds beter gaat. Waarschijnlijk raken de snaren een tikkeltje ingesleten waardoor ze ruwer worden en beter pakken.

Het plukken is super cool op deze snaren. Ze zijn veeeel flexibeler, hebben een fijne sustain en je kunt er harder aan plukken (zonder last van je vingers te krijgen).
Dat is dus helemaal top!

Re: Snaren

Nog 'n (simpel) vraagje over snaren.. aan het (boven) uiteinde van een snaar zit altijd een flexibel stukje zodat de snaar er makkelijker op gedraaid kan worden. Althans, ik neem aan dat het daar voor is.

Kan het kwaad dat de snaar zelf ook mee gewikkeld wordt?

Met de loop der tijd is dit redelijk gangbaar denk ik, maar nieuwe snaren moeten denk ik een fractie langer dan het mensuur zijn?
Ik vraag mij dit af omdat bas snaren nogal dik zijn, en wellicht niet tegen het buigen rondom het stemmechaniek kunnen

Re: Snaren

Die vraag heb ik doorgespeeld naar de deskundigen. Is je e-bass aan de korte kant?

Re: Snaren

Antwoord van Jacco van Rikkers gitaarbouw: alleen de kans op knappen is groter bij de mechaniek omdat de snaren daar vaak dikker zijn.

Re: Snaren

Het mensuur van m'n eub is 103cm, die van m'n gewone bas 106. De Velvets had ik eigenlijk voor m'n eub gekocht, maar de flexibele onderkantjes van de snaren waren dermate lang dat ze over m'n brug kwamen. Naast dat waren ze dermate lang dat ze een aardig eind rond het stem mechaniek gewikkeld zouden worden.
Op m'n gewone bas passen ze wel prima, maar de E snaar gaat nu een halve wikkel rondom het stemmechaniek. Gezien de mate dat ik 'm moet bij stemmen vermoed ik dat de andere snaren ook wel rondom het stemmechaniek verwikkeld zullen raken.

Voor m'n eub wil ik alsnog een nieuw setje snaren kopen en overweeg nu de thomastik Belcanto. Ik heb goede dingen gelezen over het strijkwerk van die snaar. Die heeft als het goed is zo'n standaard bolletje die achter de staart blijft hangen. Dan valt hij sowieso goed over m'n brug heen. (de velvets werken met een lusje).
Wel kans dat ze iet te lang zullen zijn en rondom het stemmechaniek verwikkeld zullen raken..