Alles wat met bassen te maken heeft is welkom!

General Forum
Start a New Topic 
Author
Comment
Marktplaats Contrabassen

moet me effe van het hart:

ik kijk regelmatig (al jaren) op marktplaats naar bassen, basversterkers en ook contrabassen.

Nu kom ik daar vaak contrabassen tegen die al meer dan een jaar te koop staan.

Zoals bijv. een zogenaamd unieke bas in friesland (maar eentje van in nederland) voor 2.250 euro.
Is een absoluut russisch-oostblok-massa-fabrieksbasje waarvan ik er alleen in nederland al een tiental heb gezien.
Waarde: dik onder de 1000 euro. Is wel massief, maar dan van massieve plankjes met wat slechte lak en dito kam en garnituur. In communistische landen mocht eenvoudig geen duur hout etc worden gebruikt aangezien instrumenten niet op mooi en winst, maar op gebruik werden gemaakt (denk aan een trabantje:))
Ik ken de vorige eigenaar en die heeft de bas voor 600 euro verkocht.
Is min of meer ook de echte waarde.

En zo zijn er meer.

Waarom bestaat er geen website waar je foto's heen kunt sturen van aangeboden bassen, waar een basbouwer of kenner je kan adviseren over een aan te schaffen instrument? (bestaat al in frankrijk)

Dat mensen wat willen verdienen met de verkoop van instrumenten, ben ik voor. Maar 4 keer teveel betalen gaat wel wat ver. Alsof muzikanten veel te makken hebben.

Tip: link de advertentie altijd even door naar een basbouwer of prof bassist en vraag hem om raad.
(in ieder geval voor alles boven de 1000 euro).

Re: Marktplaats Contrabassen

Scherp opgemerkt Jaap! Je zal er als goedgelovig muzikant maar je zuurverdiende centjes in steken. Om de kwaliteit van een bas te kunnen bepalen moet je op zijn minst al wat speel ervaring hebben. Heb je dat niet dan ben je eigenlijk al aangewezen op de commerciële leveranciers (waar overigens niets mis mee is). Als beginner een tweedehands instrument van een particulier kopen houdt een risico in. Een specialist om zijn mening vragen is altijd een goede zet. Voorts kun je toch ook gewoon dit forum gebruiken? Het contrabassistenwereldje is klein en ik kan me voorstellen dat iemand het instrument of de verkoper kent. Op die manier kunnen we proberen de argeloze koper voor een zepert te behoeden

Re: Marktplaats Contrabassen

Jaap


Tip: link de advertentie altijd even door naar een basbouwer of prof bassist en vraag hem om raad.
(in ieder geval voor alles boven de 1000 euro).


goed topic!
een basbouwer om hulp vragen als je iets van marktplaats wil kopen lijkt me ook geen slimme zet. Dat zullen de meeste basbouwers toch ook niet kunnen waarderen lijkt me.

Naast dat er een hoop prul op staat staan er soms ook wel goede professionele bassen op. Ik zou toch liever bij een erkende basbouwer iets kopen als je iets duurs wil kopen. Maar zelfs daar kun je afgezet worden.

Re: Marktplaats Contrabassen

Een bijkomend probleem is ook nog dat een bouwer niet veel over de desbetreffende bas kan zeggen aan de hand van een foto. Daarvoor moet je hem echt wat beter kunnen bekijken.

Re: Marktplaats Contrabassen

Je moet toch ook nooit een bas kopen zonder deze een week ofzo uit te proberen. Dit is natuurlijk lastig soms met een particuliere aankoop, maar ik zou nooit op het moment zelf beslissen of ik de bas zou kopen.
Als dat wel moet, dan is het wel echt raadzaam om iemand met meer kijk er op mee te nemen. Ik heb vroeger, toen ik er zelf nog minder kijk op had, altijd mijn docent mee genomen bij de aanschaf van een bas.
Verder zou ik zelf ook liever een bas bij een bouwer kopen dan bij een particulier, omdat een bouwer eigenlijk altijd meer dan 1 bas heeft, dus dan kan je ook vergelijken. Toen ik mijn huidige bas (boheemse bas, circa 1880) bij Jurgen Preyer heb gekocht, had hij een heel rijtje bassen klaar staan die eventueel aan mijn wensen zouden voldoen. Zo kan je perfect vergelijken en echt kijken wat je wilt. Ik heb mijn huidige bas toen nog steeds een week op proef gehad, om echt te kijken of het wat is. Een bas kopen gaat toch vaak om vrij grote uitgaven, dan moet je toch wel zeker weten dat het instrument is wat je wilt.

Re: Marktplaats Contrabassen

Aan de contrabas zelf heb je eigenlijk ook niet zo veel, eerst moet ie ook goed worden afgesteld, da's ook echt een vak apart.
Als je beginnend bassist bent is het beste idee om voor een huurcontract te gaan of eerst een aanschaf van een relatief goedkope Chinese bas. Dan val je je geen buil en kan je eerst je eigen voorkeur verkennen. De één rijdt nou eenmaal graag in een golfje en de ander in een dikkere bmw. Dat moet je voor jezelf bepalen, da's niet altijd een kwestie van prijs, een nieuwe golf is veel duurder dan een oudere bmw. Speel eerst lekker een half jaar en bouw dan je eigen set aan wensen op. De kans om een uitstekende bas op de particuliere markt te vinden zonder eigen kennis is vrij gering. Je kan het risico nemen, maar als leek neem je dan best een groot risico. Een contrabas selecteren en afstellen moet je echt aan vakmensen overlaten, is niet zoiets als ff je oude fiets opknappen.
De meeste basbouwers zijn hun prijs dubbel en dwars waard en leveren kwaliteit tegen fatsoenlijke prijs. Moet ook wel, want als een basbouwer zijn klanten een paar keer belazerd weet in no time iedereen dat en zit de basbouwer zonder klanten. Zo simpel is het gelukkig weer wel in de baswereld.
Melvin 1

Re: Marktplaats Contrabassen

dat van een weekje uitproberen of iets eerst huren werkt inderdaad het beste.

Ik heb vier verschillende contrabassen (van rond de 4500 euro) ieder een week thuis gehad. Toen wist ik het zelfs nog niet zeker, maar heb ik toch de knoop doorgehakt, want ik kon niet aan de gang blijven met steeds iets lenen/proberen natuurlijk.
Ik ben best tevreden met mijn contrabas, maar de zoektocht naar de perfecte bas blijft toch altijd doorgaan. Upgraden kan altijd nog. Vaak kan je als je bij een bouwer iets koopt het instrument voor bijna dezelfde prijs weer inruilen als je iets duurders koopt bij dezelfde bouwer. Tenminste dat heb ik met hem afgesproken.