Alles wat met bassen te maken heeft is welkom!

General Forum
Start a New Topic 
Author
Comment
Feedback problemen

Ik gebruik een Full Circle pickup op mijn contrabas. Soms in combinatie met een Fishman Platinum Pro preamp. Maar ik heb ontzettend veel last van feedback. Ik heb al van alles geprobeerd (met preamp, zonder preamp, andere versterker, weg van de versterker gaan staan, frequenties wegdraaien met de EQ, andere pickup etc.). Maar niks helpt. Ik moet de frequenties er zo uitdraaien dat er niks meer van mijn geluid overblijft. Ik speel in een fusion band en een funk/dance/groove band. Het gaat niet extreem hard, maar wel harder dan een jazz combo. Ik moet wel zeggen dat we in een ruimte oefenen met een slechte akoestiek. Maar die feedback was ook in andere repetities ruimtes.

Ook heb moeite om er boven uit te komen. Vandaag had ik een Hevos Midget combo bij en ik kwam niet goed boven de drums uit. De versterker stond bijna open.

Tot nu toe is de versterking van contrabas een grote frustratie. Ben zelfs aan het denken om toch maar een elektrische contrabas erbij te kopen, terwijl ik dat eigenlijk niet wil en ook niet echt mooi vindt. Maar op deze manier is het voor mij niet echt werkbaar met een echte contrabas.

Hoe krijg ik die feedback weg?

Re: Feedback problemen

Dag Huub

Ik weet niet of je de feedback ook bij de bas zelf aanpakt.
Zorgen dat de snaren tussen de kam en het staartstuk en het staartstuk zelf niet meetrillen scheelt een hoop. Ik prop altijd een opgerolde haddoek tussen het staartstuk en het bovenblad. Je kunt de snaren tussen kan een staartstuk dempen met tape of stukjes schuimrubber.
Twee stukken schuimrubber in de vorm van de f-gaten snijden en daarmee de f-gaten dichten helpt gigantisch. Ziet er natuurlijk niet uit, maar ja...
De vibraties van de versterker kunnen via de vloer en de poot van je bas feedback veroorzaken. Demping tussen vloer en baspoot (schuimrubber of bijvoorbeeld een muismat) kan dan helpen.
Ook wil het wel gebeuren dat andere instrumenten de feedback in de bas "triggeren"; het voor- en achterblad werken als een groot microfoon diafragma (en pikt bijvoorbeeld fantastsich de bassdrum op). Dus kijk hoe je bas staat ten opzichte van bv de keyboard versterker.
En tja, de electrische bas natuurlijk niet voor niets uitgevonden... ;-( 't Blijft altijd een beetje tobben, die combinatie van contrabas en versterking.
Succes!
Groetjes, Wander

Re: Feedback problemen

Hoi Wander,

bedankt voor de goede tips, dat ga ik zeker eens uitproberen! Ik had al gedacht om wat schuim uit te knippen in de vorm van de f-gaten en dat beplakken met zwarte tape zodat het niet opvalt op het podium.
Een beetje zoals de klankgat dempers bij akoestische gitaren. Maar ik wist niet zeker of dat zou helpen bij een contrabas.

Wander
Je kunt de snaren tussen kan een staartstuk dempen met tape of stukjes schuimrubber.


Hoe bedoel/doe je dit precies?

Vaak begint het bij mij al te feedbacken als ik helemaal niets doe en alle andere instrumenten ook niets doen.

Re: Feedback problemen

hallo Huub,

op het kleine stukje snaar tussen de kam en het staartstuk zitten veel boventonen die een afspiegeling zijn van de tonen op de klinkende snaar.
Als je bijv. een wolftoon hebt in je bas dan kun je die door middel van een wolfdoder wegwerken op de corresponderende toon (of de kwint)op dat stuk snaar.

Ook als je je bas versterkt kun je de boventonen daar dempen waardoor er veel minder feedback is.
Ik klem wel eens een (schone) sok daar over de snaren.
Het nadeel van dempen (ook een handdoek tussen het staartstuk en het bovenblad) is dat je een minder mooie klank krijgt.

Enkele tips:

1)gebruik een feedback killer (zal waarschijnlijk al wel op je Pre-amp zitten?)
2) ik speelde eens met een jazz gitarist (met zo'n dikke Gibson) die had door de F-gaten van de gitaar enkele ballonetjes opgeblazen en dichtgeknoopt. Hierdoor krijgt je meerdere kleine ruimte's ipv 1 grote. Voor contrabas moet je dan wel flinke ballonnen kopen in de feestartikelen-winkel.
3) probeer eens een elektromagnetische pickup van bijv. Schaller.
4) versterker op oorhoogte en een extra monitor of box richting de band en niet te dicht bij de bas.

Een versterkte contrabas is altijd een elektrische contrabas en geen enkel element (hoe duur ook) laat je bas horen zoals die akoestisch klinkt.

De beste tip voor feedback vermindering:
twee zacht rubberen doppen die vakkundig en permanent bevestigd dienen te worden om de stokken van de drummer.

Succes!

Re: Feedback problemen

bedankt voor alle tips!

Ik ga er zeker mee experimenteren. Ik wil bij nader inzien toch niet aan een elektrische contrabas. Dat zou sowieso alleen een allerlaatste middel zijn.
Er zijn genoeg (stevigere) bands die op hoog volume spelen en contrabas gebruiken, dus het zou toch moeten kunnen.

Re: Feedback problemen

Martin
De beste tip voor feedback vermindering:
twee zacht rubberen doppen die vakkundig en permanent bevestigd dienen te worden om de stokken van de drummer.

Haha, dat is 'n goede! (de rest van je tips ook trouwens). Wij zaten (nog steeds weleens) te overwegen om zo'n transparant drum scherm aan te schaffen, maar die zijn best prijzig. Dat is niet alleen voor de bas prettig, maar voor het complete podium geluid.

Martin
Een versterkte contrabas is altijd een elektrische contrabas en geen enkel element (hoe duur ook) laat je bas horen zoals die akoestisch klinkt.

Daar komt het helaas wel op neer ja Voor het oog is het natuurlijk prachtig, maar effectief wordt alleen je snaar geluid versterkt en neem je de rest van de bas voor de show mee.

Re: Feedback problemen

Dat weet ik zo net nog niet. Ik heb verschillende bassen gehad en die klonken versterkt heel anders (met dezelfde versterking); niet alle, maar toch wel een aantal van de karakteristieken van het akoestische geluid hoor ik duidelijk terug in het versterkte geluid. Het ene element slaagt daar beter in dan het andere. Dat maakt echt wel veel uit hoor.

Re: Feedback problemen

Dat ben ik ook met Philip eens. Er zijn zeker wel verschillen.
Ik speel zelf eigenlijk alleen jazz, hoef daar voor nooit super hard versterkt, (speel geen fusion muziek), maar mijn bas klinkt versterkt heel mooi.
Ik heb twee staal snaren en twee darm snaren en mijn element is een schrtler. Ik gebruik een G&K versterker, de standaard combo die veel mensen hebben en mijn geluid klinkt prachtig akoestisch en er komen ook vaak bassisten naar mij toe om te vragen hoe ik zo'n mooi geluid heb...
Maar daar moet ik dus wel bij zeggen dat het nooit echt hard hoeft uitversterkt en volgens mij maakt dat ook wel een vrij groot verschil...

Re: Feedback problemen

Ik ben al lang blij als ik een geluid heb zonder feedback en als ik te horen ben en mezelf kan horen. Laat staan dat ik het heb over een zo akoestisch mogelijk geluid.
Misschien dat ik toch eens moet gaan denken aan een magnetische pickup, want de feedback is gewoon niet te controleren in mijn situatie. Terwijl het nog niet eens zo super hard gaat.

Re: Feedback problemen

Huub, als je zo'n extra pick up koopt kun je je oude blijven gebruiken mbv dit kastje:
http://www.doublebassguide.com/?s=condenser
Ik ken het verder niet, maar er zitten verschillende mogelijkheden op om feedback te verminderen.
Ik begrijp dat er ook zoiets bestaat als een feedback eliminator, een kastje dat de rondzingende frequenties opzoekt en de nek om draait, maar ik kan het zo gauw niet vinden op het net.

Re: Feedback problemen

Misschien werkt dit:
http://pro-audio.musiciansfriend.com/product/Sabine-FBX-SOLO-SM820-Digital-Feedback-Eliminator-XLR?sku=180246

Re: Feedback problemen

Eerder in deze post was al aangegeven dat feedback vaak wordt veroorzaakt in het gebied tussen brug en staartstuk. Opvullen met dempend materiaal is een optie maar niet echt goed voor je geluid. Heb je weleens gekeken naar de lengte van de kabel die het staartstuk met de eindpin verbindt? Als dat vrij lang is, is het staartstuk vrij flexibel opgehangen en heeft veel ruimte om te bewegen. Deze kabel is doorgaans verstelbaar, inkorten zou kunnen helpen. Een andere optie is het staartstuk vervangen door een lichtgewicht composiet exemplaar (Wittner), is ook beter voor je geluid.

Re: Feedback problemen

wederom bedankt voor alle tips!

over die kabel: daar had ik nooit over nagedacht...wat noem je lang?
vanaf de body loopt hij nog zo'n 1 a 2 cm door, lijkt me niet zo lang, toch?

Re: Feedback problemen

Dit lijkt me een effectief apparaat:
http://www.guitarcenter.com/Sabine-FBX2400-2-Channel-Feedback-Exterminator-189009-i1125427.gc

Re: Feedback problemen

hoi Philip,

lijkt me een goed ding. maar op een of andere manier ben ik een beetje huiverig voor dergelijke apparaten. Wel interessant dat hij zelf de feedback frequentie kan uitrekenen en elimineren.

Re: Feedback problemen

1 a 2 cm is inderdaad niet echt heel lang, maar van invloed zijn bijvoorbeeld ook de flexibiliteit van dat kabeltje of je snaren. Gewoon ff proberen of je het staartstuk makkelijk om zijn eigen as kunt laten draaien, als dat zo is kun je overwegen om het kabeltje iets korter af te stellen.

Re: Feedback problemen

dat is bij mij niet het geval.
Maar als je die kabel strakker zou maken dan veranderd toch ook de snaar spanning?

Re: Feedback problemen

Je maakt hem alleen korter, niet strakker en de hoek verdandert ook niet dus het heeft geen invloed op de snaarspanning.