Alles wat met bassen te maken heeft is welkom!

General Forum
Start a New Topic 
Author
Comment
rechterhand bij solo's: recht of schuin?

Ik ben de laatste tijd veel aan het experimenteren met de rechterhandstand bij snelle solo-achtige passages.
Omdat ik al heel mijn leven elektrische bas speel is voor mij de aanslag waarbij je met een hoek van 90 graden de snaren aanslaat (a la Eddie Gomez) de meest natuurlijke.
Het kost me ook geen enkele moeite om zo snel te spelen.

Toch probeer ik zo weinig mogelijk met deze aanslag te spelen en oefen ik meer op de twee vinger aanslag waarbij de vingers bijna evenwijdig aan de snaar aanslaan (a la Ron Carter en vele anderen). Dit vind ik veel moeilijker, maar heeft wel een iets vollere sound. Ik vind het met name moeilijk als de middelvinger over de wijsvinger heen moet (bijvoorbeeld wijsvinger op de D snaar en dan middelvinger op de G snaar).

Walking bass speel ik altijd met 1 vinger.

Je leest niet zo veel over de verschillende manieren van aanslaan en bijna iedereen doet het anders.

Wat zijn jullie bevindingen? en zijn er nog tips om de
de 'evenwijdige' aanslag soepeler te laten verlopen?

Re: rechterhand bij solo's: recht of schuin?

Tja, het is maar net wat je wilt hè. Ik ben het met je eens dat je geluid iets voller wordt als je 'verticaal' aanslaat – maar ook iets wolliger. Ik doe dat daarom meestal alleen in de duimposities; de hoge tonen gaan er lekker warm en vol door klinken. Dat volle, warme geluid kan natuurlijk ook een functie hebben bij lange noten in het lagere gebied, vooral bij 'softe' passages. Maar wat ik niet begrijp, is waarom je dat geluid zou willen maken bij snelle noten; die worden dan namelijk een brei en daar zit natuurlijk niemand op te wachten.
Nog iets wat ik niet begrijp: waarom je met 1 vinger zou aanslaan als je lopende bas speelt. Probeer zo maar eens 380 bpm te spelen; je kunt meteen naar het ziekenhuis met je arme vinger! En het nut ervan ontgaat me volledig. Ik heb weleens mensen horen zeggen dat je anders niet goed het ritme zou kunnen spelen; die beweren dat je anders niet de cadens in je vingers kunt houden. Ik durf te stellen dat dat onzin is: een goede cadens zit in je hoofd en komt er dan via je vingers uit en niet andersom. Afhankelijk zijn van bewegingen van je lichaam voor het spelen van wat dan ook is contraproductief; het is juist zaak om wat je doet bewust te spelen. Als je dat niet doet, ga je op de automatische piloot. Je luistert minder goed naar wat je precies doet en vertrouwt op je vingers. De automatische piloot zorgt voor vreselijke slordigheden en onzorgvuldigheden, dus die moeten we echt zien te vermijden. Bovendien staat je gevoel op nul bij de automatische piloot en de enige muziek die de moeite waard is, wordt met gevoel gespeeld (met wat voor gevoel dan ook).

Re: rechterhand bij solo's: recht of schuin?

Naast contrabas en basgitaar speel ik ook nog Spaanse gitaar. Daarvoor moeten de nagels van mijn rechterhand tamelijk lang zijn. Als ik dan op contrabas met mijn vingers haaks op de snaren speel dan raak ik de snaren met mijn nagels en dat geluid vind ik echt niet mooi. Ik moet dus op contrabas wel met mijn vingers bijna evenwijdig aan de snaren spelen want in die stand raken de nagels de snaren niet. Daarbij vind ik dat je op die manier de snaar ook steviger kunt pakken en dat het, omdat je achter een contrabas staat, een natuurlijkere stand van je hand is.

Re: rechterhand bij solo's: recht of schuin?

Quote:
Originally Posted by Philip Baumgarten
Maar wat ik niet begrijp, is waarom je dat geluid zou willen maken bij snelle noten; die worden dan namelijk een brei en daar zit natuurlijk niemand op te wachten.
Nog iets wat ik niet begrijp: waarom je met 1 vinger zou aanslaan als je lopende bas speelt. Probeer zo maar eens 380 bpm te spelen; je kunt meteen naar het ziekenhuis met je arme vinger! En het nut ervan ontgaat me volledig.).


Toch zijn er legio bassisten die alles met 1 vinger (of 2 op elkaar) spelen, ook hele snelle walking bass en zelfs bij solo's. Volgens mij de meeste bassisten van de oude garde (jaren '50 etc.)
Een argument hiervoor kan zijn dat je zo meer kracht hebt en een meer gelijkmatige aanslag.
Argument tegen kan zijn dat het minder vloeiend klinkt.

Over de (min of meer) evenwijdige aanslag met twee vingers: wat ik zo gezien heb spelen veel bassisten toch vaak zo bij snelle passages.

Ik probeer op dit moment alles uit, omdat ik het allemaal wil beheersen. Later kijk ik het beste bij me past. Dit zal vanzelf duidelijk worden.

Re: rechterhand bij solo's: recht of schuin?

Ik speel zelf met de evenwijdige/vertikale aanslag. Die vind ik beter bij de houding naast de bas, de afstand van de snaren onderling, maar vooral ook bij ronding van de kam en toets (en dus ook de snaren t.o.v. elkaar) passen.
Daar komt bij dat ik ook niet echt snel speel. Hou ook meer van de vette lage wollige tonen dan van de hoge, meer gedefinieerde tonen. Die laat ik graag aan de gitarist over ;)
Bij die evenwijdige aanslag sla ik overigens nooit met mijn middelvinger een hogere snaar aan dan met mijn wijsvinger (dus nooit wijzvinger D en dan middelvinger G). Op basgitaar is dit juist wel handig omdat je middelvinger natuurlijk iets langer is, maar op contrabas dus juist niet. Zeker niet omdat op contrabas de snaren niet in een plat vlak staan, maar in een gebogen vlak.
Bij contrabas pak ik, wanneer ik naar een hogere snaar ga, deze dus eigenlijk altijd met mijn wijvinger, terwijl ik een overgang naar een lagere snaar vaker met m'n middelvinger gebruik.

Re: rechterhand bij solo's: recht of schuin?

wat jij omschrijft is precies wat ik bedoel. Het is vaak niet makkelijk om bij de evenwijdige aanslag met de middelvinger op een hogere snaar over de wijsvinger te spelen. In het boek van Hein van de Geyn wordt dat omschrevenen als anticipating. Toch is dit in snelle passages niet zo handig omdat je wel vaak zo uitkomt en dan de wisseling van de vingers moet doorbreken, dus ik probeer juist wel veel te oefenen dat de middelvinger over wijsvinger heen gaat.

Bij de andere manier van aanslaan (de elektrische bas manier zeg maar) heb je hier geen last van. Eigen voelt die aanslag (middel over wijs) daar juist het meest natuurlijk.