Alles wat met bassen te maken heeft is welkom!

General Forum
Start a New Topic 
Author
Comment
enkele technische beginnersvragen

ik heb nu een contrabas gehuurd en ik heb wat vragen:
Het duurt nog twee weken voor ik mijn eerste les krijg, maar ik kan het niet laten om alvast te beginnen.

1)ik merk dat als ik op de G en D snaar speel dat ik mijn duim van mijn rechterhand dan op de E snaar ga steunen (zoals bij elektrische bas) en niet meer op de zijkant van de hals. Is dat fout en moet de duim perse op de zijkant de toets blijven?

2)hoe hoog moet de bas ongeveer staan? m.a.w. hoe hoog moet de eerste positie ongeveer komen t.o.v je schouders.
Ik merk dat ik na 45 spelen al een beetje last van mijn rug krijg, ik oefen normaal ook alijd zittend met mijn bas.

3)in mijn bas zit erg veel laag. Vooral de A, D, G, snaar klinken erg diep. De E snaar heeft beduidend minder (sub)laag en ook minder 'plok'. Is dat normaal? en kan een bas ook te veel sublaag hebben?

Re: enkele technische beginnersvragen

1) Grappig is dat, ik moest echt even de bas erbij pakken om te weten hoe ik het doe. ik laat de duim tegen de onderkand van de E snaar rusten, op de toets, als ik op andere snaren dan de E snaar speel.
2) De kop moet ongeveer beginnen ter hoogte van je wenkbrauwen.
3) Nee, normaal is dat niet. Hoe lang zitten die snaren erop? Is de E snaar van een ander merk? Het kan het overwegen waard zijn om er een goede set snaren op te zetten.
Triplex bassen klinken vaak erg laag. Heb jij er zo een? Als je in je eentje speelt is dat best lekker, maar het kan zijn dat je in een band dan vaak te veel dreun hebt en te weinig definitie. Ligt er ook aan wat je wilt met je contrabas natuurlijk; voor hip hop bijvoorbeeld is dat een uitstekend geluid. Voor jazz niet.

Re: enkele technische beginnersvragen

Over die E-snaar:
Het zou misschien ook aan de ruimte kunnen liggen waarin je staat. Lage frequenties hebben extreem lange golflengtes, waardoor de grootte, vorm en je positie in de ruimte meer van invloed zijn dan bij hoge tonen.

Zelf merk ik overigens ook dat ik de E-snaar anders aansla dan de overige snaren doordat m'n duim er maar net naast zit. Dit betekent dat ik minder steun heb aan m'n duim en daardoor iets meer vanuit m'n arm/pols beweeg. Ook draai ik m'n duim wat meer onder de toets (niet echt eronder) om de afstand tot de snaar wat te vergroten. Dit heeft weer als gevolg dat de trilrichting meer diagonaal op de toets staat, terwijl dat bij andere snaren meer evenwijdig is. Dit alles heeft in meer of mindere mate invloed op het geluid.

Als in de nabijgelegen dienrentuin de olifanten onrustig worden als je speelt heb je waarschijnlijk te veel sublaag in je bas. En anders alleen als je het zelf niet mooi vind.

Re: enkele technische beginnersvragen

Dus dan doe ik het toch goed dat ik de duim op de E snaar steun als ik op de andere snaren speel(net zo als op een elektrische bas dus). Ik dacht dat dat op contrabas niet 'mocht'.

Over de E snaar klank: Het is een gehuurde bas van rond de 2500 euro. Geen idee wat voor snaren er op liggen, volgens mij is het kunststof. Maar volgens mij heeft het niks met de snaren te maken.
Wat ik merk is dat er bij de andere snaren meer 'plok' is, deze plok/tik veroorzaakt de sublaag frequenties.
Als ik alle snaren demp met de linkerhand en dan aansla hoor je het verschil ook. De bas klinkt verder heel goed.

Re: enkele technische beginnersvragen

Hey Huub, wat je rugpijn betreft...het kan zijn dat je niet goed rechtop staat. Probeer voor de spiegel te oefenen, dan kun je goed op je houding letten!