Alles wat met bassen te maken heeft is welkom!

General Forum
Start a New Topic 
Author
Comment
Kam verlagen

Hellow,
ik ben Nele Verlinden en speel contrabas.

Ik heb een contrabas gekocht maar de kam staat veel te hoog.
Ik weet ongeveer hoe ik de kam ga verlagen met op dit forum te lezen maar ik heb nog een vraagje:
Kan ik ergens weten of zien hoeveel ik van mijn kam kan doen?

Grtjs
Nele

Re: Kam verlagen

Ik ben een aantal keren van hoogte veranderd. Dat was een kwestie van uitproberen. Wat voelt goed en wat niet, wat klinkt goed en wat niet? Dit deed ik dan in samenwerking met Ferdinand Rikkers, contrabasreparateur waar ik woon (Groningen). Elke bas is anders en voor iedereen voelt iets anders lekker en iedereen vindt een andere klank van de bas mooi (de hoogte van de snaren heeft invloed op de klank). Dus ik denk niet dat hier algemene regels voor te geven zijn. Voorzichtig verder slijpen dus. Als je te ver bent gegaan, hoeft er trouwens geen nieuwe kam op; een reparateur plakt er gewoon een nieuw stukje hout op, dat kunnen ze.

Re: Kam verlagen

Hi Nele,

De hoogte van de kam is sterk afhankelijk van je manier van spelen; strijken, plukken of slappen. Voor strijken en plukken geldt doorgaans een lagere actie dan voor slappen. (hoewel ik zelf slap op een akelig lage actie) Verder geeft een lage actie doorgaans meer knor en geldt: hoger geeft meer volume en speelt zwaarder en lager geeft minder volume en meer comfort. Keuze genoeg dus en dat maakt het niet makkelijker. Het mooist om mee te experimenteren is eigenlijk een verstelbare kam om uit te proberen wat voor jou het beste is, om daarna een vaste kam op de gewenste hoogte te kunnen brengen. Want wat je er af haalt kun je er niet meer opzetten. Op de volgende link staat het e.e.a. over het afstellen van contrabassen. In die pagina is ook een linkje ingebouwd naar een bouwtekening voor een soort verstelbare kam om te hoogte goed te kunnen bepalen: http://www.ehhs.cmich.edu/~dhavlena/bassetup.htm

Suc6!

Re: Kam verlagen

Als de onderkant van de kam goed past op het bovenblad kun je de hoogte van de snaren t.o.v. de hals het gemakkelijkst veranderen door de sleuven dieper in te vijlen met een klein rond vijltje en dan later iets van de bovenrand af te halen. De sleufdiepte moet ongeveer gelijk zijn aan de helft van de snaardikte. Je moet de sleuf aan beide zijden goed afronden om te voorkomen dat de snaar sterk geknikt wordt. Je moet er wel rekening mee houden dat de afstand tussen de snaar en de hals van de hoge naar de lage snaren moet toenemen omdat de lage snaren gevoeliger zijn voor klapperen als de afstand klein is.

Bij mij was de afstand voor de E-snaar te klein en ik heb deze afstand vergroot door een blokje in de losse kam te lijmen maar het spreekt vanzelf dat je zo'n operatie moet zien te voorkomen. Ik heb de afstand gemeten op het oktaaf met boortjes van een bepaalde diameter en voelermaatjes. Je kunt de afstand ook meten aan het losse einde van de hals maar daar moet de afstand weer kleiner zijn omdat de hals in de lengterichting hol is.

De holling moet over de gehele lengte ongeveer gelijk zijn. Dit is te controleren met een lineaal van 30 cm. Als je deze van boven tot onderen in de lengterichting over de hals laat glijden dan moet de grootste afstand in het midden van de lineaal zitten en moet het patroon van de spleet symmetrisch zijn. Bij mijn bas zat er bij de laagste snaar een bult in de hals tussen het oktaaf en het einde van de hals. De snaar klappert dan voor hoge tonen tegen de hals. Ik heb de bult weggevijlt tot de segmentvormige spleet tussen lineaal en hals overal dezelfde vorm had en toen speelde hij ook voor de laagste snaar weer perfect.

Modificatie van de hals kan alleen uitgevoerd worden door iemand die nauwkeurig kan vijlen maar meten kun je altijd en als het er niet goed uitziet dan kun je de verandering ook door een specialist laten uitvoeren.

Een ander belangrijk punt om te controleren is dat de afstand tussen de snaar en de hals direct naast de vaste kam ongeveer 0.2 mm moet zijn. Als de afstand daar kleiner is dan klappert de snaar daar en als de afstand nul is dan is de snaar niet meer zuiver te stemmen omdat de losse snaarlengte ongedefiniëerd is. Bij mij was deze afstand voor de laagste snaar nul en het heeft me dagen geduurd voor ik er achter kwam waarom deze snaar een onprettig bijgeluid had. Hier een heel klein laagje van de hals wegvijlen maakte een einde aan het probleem.

Re: Kam verlagen

Mooi informatief stuk, Adriaan. Applaus!!!

Re: Kam verlagen

Super,

merci iedereen!!!

Re: Kam verlagen

hallo ik heb mijn snaren ook naarbeneden gedaan.
de g snaar stond op 17 mm bij einde toets.
nu op 10 mm
ik heb een vijltje van 3.5 mm gekocht en snaar voor snaar behandelt.
vijlen stemmen en weer vijlen stemmen net zo lang dat het met de linkerhand goed voelde.
ik laat het eerst een tijdje zo want het kan zijn dat de snaren nog iets in de kam vreten.
de bas speelt een stuk lichter en klinkt ook warmer vind ik zelf

Re: Kam verlagen

Hallo Nele,
Ik ben een linkshandige speler en moet derhalve altijd mijn instrumenten (gitaren) ombouwen. Dus ben niet zo bang om te klungelen aan instrumenten.Van mijn contrabas stonden mijn snaren ook te hoog. Ik heb vanmiddag de kam er af gehaalden ben gaan zagen!!! Er kon wel 7 mm af. Ik heb ook 'n keer 5 geprobeert wat het effect was. Het speelt veel lichter.Maar ook de aanslag verandert.Het is maar wat je prettig vindt. Als er teveel vanaf is kun je ook nog iets tussen de snaren en de kam leggen. Op de gitaar gaat dat heel goed met een opgevouwen vloeitje. Succes.

Re: Kam verlagen

wat moet de hoogte van de snaren bij het einde van de hals dan ongeveer zijn voor een redelijke afstelling? bij mij (gehuurde) bas is dat 14 mm (snaren t.o.v. toets). Is dat te hoog of valt dat wel mee?

Re: Kam verlagen

Dat is een steeds terugkerend onderwerp. We hebben al eens een thread gehad waarbij heel wat bassisten met een meetlat de hoogte hebben gemeten, al kan ik die inzending zo gauw niet terugvinden. Maar er valt in zijn algemeenheid toch weinig over te zeggen hoor. Niet alleen omdat de mensuur vaak verschilt; het heeft heel veel met persoonlijke voorkeur te maken, ook omdat elke verandering invloed heeft op de sound van de bas. Het liefst zouden we natuurlijk allemaal nauwelijks willen drukken, maar ik hou zelf niet meer zo van de sound van hele lage snaren, en velen met mij, om maar een voorbeeld te geven.

Re: Kam verlagen

Ik vroeg het eigenlijk om te kijken of de snaren niet te hoog staan waardoor ik mijn linkerhand zou kunnen forceren/blesseren.
Ze lijken me wat aan de hoge kant, maar dat kan ook komen omdat het nieuw is.

Vooral de duimpositie doet erg zeer, maar dat is denk ik ook normaal in het begin. Hier waag ik mij pas weer aan als ik les heb, ik ben anders bang dat ik ga forceren of iets fout ga aanleren.

Re: Kam verlagen

Forceren kan inderdaad nare gevolgen hebben. Dus ontspannen maar, ontspannen en nog eens ontspannen. Maar in het begin is dat een ingewikkelde zaak; je moet namelijk ook spierkracht ontwikkelen, contrabas spelen vergt nogal wat spierkracht. Dus helemaal ontspannen kun je in het begin nu ook weer niet. Een soort spagaat is dat. Wat de techniek betreft, zijn de meeste bassisten het over een paar dingen wel eens: bijvoorbeeld dat het zaak is om de bewegingen zo klein mogelijk te houden, te sluipen over je hals en je aanslag vingers zo ontspannen mogelijk te laten wapperen. Ook over de manieren van strijken (al heb je een Duitse en een Franse manier van strijken) heerst min of meer overeenstemming. Maar verder... Het lijkt wel alsof er zoveel meningen zijn als bassisten, als het op techniek aankomt. En terecht, zou ik bijna zeggen: geen twee virtuozen spelen met precies dezelfde techniek. Het is voor een groot deel zaak om te ontdekken wat voor jou persoonlijk handig is en goed voelt.

Re: Kam verlagen

ja dat klopt inderdaad,

Ik ben vandaag bezig geweest met de eerste 20 minuten van de lesvideo 'jazz upright bass' van Ed Friedland. Hij heeft wel zeer goede tips. Bijvoorbeeld drie manieren van aanslaan: the hook, locomotive en chicken wing (leuke namen ook).

En dat je door je linkerhand vingers platter op de snaren zet de snaren meer kan laten zingen/buzzen.

Dit waren voor nieuwe dingen.
Zeker een aanrader.

Ik vind het tot nu toe erg leuk en het valt me ook erg mee de omschakeling van bas naar contrabas (niet dat het makkelijk is, begrijp me niet verkeerd)

Re: Kam verlagen

oeps..ik bedoelde natuurlijk van elektrische bas naar contrabas.

Hoe kan ik trouwens fouten in mijn eigen tekst verbeteren?

Re: Kam verlagen

Als je eenmaal de code hebt ingevuld, blijven fouten voor altijd staan geloog ik. Maar we vergeven ze elkaar.
Ik ben op een gegeven moment ook overgestapt van basgitaar naar contrabas. Na 7 maanden fanatiek oefenen kon ik optreden met de contrabas. Ach, contrabas spelen is niet zo moeilijk hoor. Al spelen sommige bassisten wel vreselijk vals trouwens.