Alles wat met bassen te maken heeft is welkom!

General Forum
Start a New Topic 
Author
Comment
aanschaf bas voor een beginner

Hoi allen!
Ik speel nu 20 jaar viool, waarvan de laatste 7 jaar eigenlijk uitsluitend jazz. Al jaren ben ik weg van het geluid en de rol van de contrabas in de jazzmuziek en binnekort wil ik me er dan toch echt aan wagen.

Waar moet ik bij de aanschaf van een (oefen-)contrabas (met name) op letten?
Ik hoef niet meteen een superinstrument, maar ook weer geen bagger (duh). Ik wil echt een leuke beginnersbas zeg maar.
Aan welke prijsklasse moet is dan ongeveer denken?
Welke snaren zijn van redelijke kwaliteit en wat kost mij een set zo ongeveer?

Mijn eigen vioolbouwer heeft jaren geleden mijn eletrische viool (Silent violin van Yamaha) ook verbeterd door er betere snaren op te zetten, aanpassingen op de toets te doen en de kam dunner te en beter passend te maken; dus ik had al bedacht dat een bezoekje aan hem wel onoverkomenlijk zal zijn (gelukkig zit hij praktisch om de hoek!). Helaas verkoopt hij zelf geen bassen.

Re: aanschaf bas voor een beginner

Maar hij werkt wel met bassen?

Re: aanschaf bas voor een beginner

Er zijn her en der wel bedrijven die verhuren. Is in het begin wel makkelijk, kan je gelijk kijken wat jij wil met een bas, smaken verschillen namelijk enorm. Voor een beetje nieuwe bas ben je minimaal 800 euro kwijt voor een leuke chinees. Veel bassen zijn een stuk duurder. Dus misschien eerst huren en dan pas kopen?
Melvin1

Re: aanschaf bas voor een beginner

@ Sander: Ja hij werkt er wel mee; reparatie en onderhoud. Maar hij maakt ze niet, alleen violen en wat celli.

Re: aanschaf bas voor een beginner

Bij contrabasbouwers moet je sowieso nog even niet zijn; zo'n bas kost doorgaans tussen de 20 en 40.000 euro, dus dat slaat nergens op in jouw geval! Het advies van Melvin is wat mij betreft goud waard.

Re: aanschaf bas voor een beginner

Jennifer,
Koop dus vooral geen Chinsese van 500€ bij de eerste de beste !
Een aantal luthiers verkopen goedkope chinese bassen welke eerst door hen zijn aangepast. Vaak moet er een andere kam en snaren op en moet de toets gevlakt.
Voordeel van je eerste bas bij zo iemand te kopen is dat zij meestal een inruilgarantie geven. Maw, ben je uit je chineesje uitgegroeid, en wil je wat beters dan krijg je gewoon je geld terug (onder bepaalde voorwaarden natuurlijk).
Succes met je zoektocht !

Re: aanschaf bas voor een beginner

Dag Jennifer,

Als ik je één tip mag geven: gebruik gewoon je oren!
Mijn eerste bas was een triplex 7/8 bas (wel een tsjech trouwens...geen chinees)die me toen 2200 gulden kostte. Geloof me, die bas klonk beter dan veel bassen van kennissen die twee of drie keer zo duur waren.

Huren kan natuurlijk een prima oplossing zijn - maar ik moet eerlijk zeggen dat ik me altijd erg aan mijn instrumenten hecht. Het lijkt me een drama om je bas ooit weer in te moeten leveren. Huurkoop kan dan een goede oplossing zijn, als je het je kunt veroorloven.

Zorg er (m.i.!) wel voor dat áls je een bas koopt, je hem bij een specialist koopt, met alle respect - maar veel van die goedkope bassen in een hoek van de gitaar en slagwerkafdelingen zijn amper afgesteld en kunnen je spelplezier snel bederven. Zonder reclame te willen maken: de werkplaats van Lucas Suringar in Almere is (alweer m.i.!) het ultieme bassistenpretpark!!

Veel plezier!!!!

Re: aanschaf bas voor een beginner

In mijn band had een blazer interesse in een contrabas. Die kocht hij bij Lucas Suringar te Almere Buiten. ( http://www.wfdb.nl/)
Lucas is een echte contrabasspecialist - neemt bij problemen altijd mijn contrabas onder handen - en is daarnaast uitvoerend musicus.

Behalve over de vaardigheid als reparateur beschikt hij over de oren van de uitvoerende musicus. Hij verkoopt naast de besproken dure bassen ook de goedkopere Tjechische en Chinese exemplaren die door hem bewerkt worden naar de specificaties van de klant. Dan gaat het om de keuze van toets, kam, snaren, actie, eventueel element en versterking en noem maar op.
Er staan nogal wat bassen in zijn atelier, waardoor je ook goed kunt vergelijken.

Op die manier heb je al een echte goede beginnersbas vanaf 700 euro. Daarnaast kun je afspraken maken over het inleveren van de bas als het "niet je ding" blijkt te zijn, of als je wilt overstappen naar een bas voor gevorderden. Onze blazer had een prijs-terug-garantie afgesproken en maakte daar door tijdgebrek om te oefenen ook gebruik van. Dat verliep volgens de afspraken.

Op die manier kun je bij een specialist tegen lage kosten een goede bas verwachten.
Het advies om je oren te gebruiken is belangrijk,maar als je weinig van contrabassen weet, dan is het prettig om de oren van een specialist te kunnen lenen.
Succes met spelen op die grote viool!

Re: Re: aanschaf bas voor een beginner

Ik heb anders een slechtere ervaring met Suringar. Bij het kiezen van een bas bij hem, beweerde hij dat de door mij gekozen bas Czechisch was en 20 jaar oud. Hij zei ook dat het spijtig was dat er geen label in stond. Ik gaf er een mooi voorschot op en vroeg hem de tuners te vervangen. Na thuis wat te googelen bleek dat Yaou muziek in Huizen, niet ver van Suringar, dezelfde bassen verkoopt. Ik mailde de mensen van Yaou en het gaat dus bij Suringar OOK om een spiksplinternieuwe CHINESE
bas. Bij Suringar is die dan ook nog eens honderden euro's duurder. Onmiddelijk, diezelfd avond van de 'aankoop' stuurde ik een mail dat ik de bas niet meer hoefde en mijn aanbetaling terug wilde
(na zulke leugens) Hij beweerde dat hij de tuners reeds had vervangen. Hij vertelde eerst dat de bas niet voor de daarop volgende week klaar kon zijn. Het vervangen van de stemmekanieken zou ook maar een uurtje duren, lees 60 euro kosten. Nu ik de bas niet meer wilde had hij het lef me te vertellen dat hij er 2,5 uur had overgedaan en het mij 150 euro zou kosten, iets wat ik onmogelijk kan controleren. En, had hij ze wel vervangen? Ik ga geen 400 KM hee en weer rijden om even te gaan kijken. Mijn ervaning is dus dat ik belogen en bedrogen uitkom bij die man.

Re: aanschaf bas voor een beginner

Hmm, een raar incident voor de bullfighter, komt mij zeer onbekend over. Ik heb altijd uitstekende ervaringen bij Lucas gehad en kom er graag. Hij is buitengewoon klantvriendelijk en hanteert bovendien uitstekende garantie en inruilvoorwaarden. Toen ik mijn contrabas kocht heb ik veel marktresearch gedaan en kwam ik overtuigd bij Lucas uit, ik blijf daar ook komen. Maar dit is uiteraard een persoonlijke opvatting, net zo als alle andere klanten. Ach, contrabassen zijn net als auto's: het gaat om vertrouwen in je dealer en daarnaast draait alles om eigen mening en smaak. En daarover valt nooit te twisten...
Melvin

Re: Re: Re: aanschaf bas voor een beginner

Hij verkoopt dezelfde bassen als Yaou Music in Huizen. Niet zover van hem vandaan. Zij adverteren de bassen als Chinees en hij vertelde me doodleuk dat het een Czech was uit de jaren 80.
Toen ik hem daarmee confronteerde gaf hij schoorvoets toe.

Een vriend van me kocht er december laatstleden en bas die op zij site stond al een czech uit 1950. Vorige week bracht hij de bas voor nazicht bij zijn luthier.
Zijn bas blijkt een Duits uit de jaren 70.

Toeval of liegt die man regelmatig?

Ik heb er zo mijn idee over gevormd.

BBF

Re: aanschaf bas voor een beginner

Het prettige van Philips basforum vind ik dat de mensen over het algemeen hun eigen naam gebruiken als zij iets te melden hebben. Het lijkt mij onwaarschijnlijk dat iemand Big Bullfidler heet en om onder een gefingeerde naam een leverancier af te kraken vind ik niet fair. Niemand kan zo controleren of het niet een verzonnen verhaal van een concurrent is. Ik wil niet zeggen dat je het niet mag melden wanneer je ergens denkt belazerd te zijn maar doe dat dan wel onder je eigen naam zodat de leverancier weet om wie het gaat en eventueel zijn versie van het verhaal kan weergeven.

Re: Re: Re: aanschaf bas voor een beginner

Hallo beste,

Dit verhaal speelde zich een drietal weken geleden af, en is HELAAS waar. Ik ben geen leverancier, maar contrabassist sinds 1984.
Ik vertrouwde hem puur op zijn reputatie. Ik ben Ronny Wouters,
Antwerpen, en de andere in de luren gelegde bassist heet Fabrice. Daarmee is uw wil geschied.
Ik kocht dus vorige vrijdag een '51 Kay M1, in Duitsland, bij een eerlijke man.
Het mooie aan dit forum is dat hier niet gelogen word.

Hartelijke groet.
Ronny Wouters

Re: aanschaf bas voor een beginner

Op één of andere manier heeft Big Bullfiddler het voor elkaar gekregen dat zijn laatste reactie van 8 juli waarin hij zijn werkelijke naam noemt geplaatst is voor mijn reactie van 7 juli waarin ik ageer tegen het gebruik van gefingeerde namen. Dit klopt niet. Op deze manier komt mijn reactie als mosterd na de maaltijd.

Re: aanschaf bas voor een beginner

Het verhaal van Big Bullfidler is helaas geen verzinsel. De meeste contrabasverkopers verschillen weinig van antiekhandelaars of autoverkopers !
Ik heb de laatste maanden (op zoek naar een nieuwe bas) contact gehad met een groot aantal verkopers/bouwers in Nederland en België dus ik weet waarover ik spreek.
Met Suringar had ik dan weer een erg aangenaam contact. Hij verving de defecte woofer in mijn Acoustic Image en rekende de inkoopprijs aan (geen werkuren)! Naar eigen zeggen uit sympathie omdat ik de versterker tweedehands gekocht had en eigenlijk een beetje belazerd was door de verkoper. Dit was de eerste keer dat ik zijn shop bezocht, hij kende me van haar noch pluim !