Alles wat met bassen te maken heeft is welkom!

General Forum
Start a New Topic 
Author
Comment
Strijken en Magnetische elementen

Waarom werken magnetische elementen eigenlijk zo slecht als je met strijkstok speelt?

Re: Strijken en Magnetische elementen

Misschien omdat de trilling van de snaar op de plek waar je deze aanspreekt niet de mooiste karakteristieken heeft en een magnetische pickup natuurlijk maar een deel van de trillende snaar oppikt en dit is meestal erg dicht in de buurt van dat aanspreekpunt. Dat geldt natuurlijk ook voor plukken, maar dan wordt de snaar niet continue aangesproken.
Andere typen elementen pakken niet enkel/direct de snaartrilling op en krijgen daardoor misschien meer een soort gemiddelde trilling door.
Of het ook echt zo is weet ik niet, maar ik vond het mooie theorie

Re: Strijken en Magnetische elementen

Het kan ook iets te maken hebben met de trillingsrichting van de snaar. Bij strijken beweegt de snaar ongeveer evenwijdig met het bovenblad en verandert de afstand tussen de snaar en het element maar weinig. Het kan zijn dat het element gevoeliger is voor snaarbewegingen waarbij de afstand wel veel verandert en dit laatste treedt op als de snaar met de vingers wordt aangeslagen. Je zou eens kunnen proberen of je verschil hoort wanneer je de snaar met het topje van de strijkstok in een richting haaks op het bovenblad strijkt

Re: Strijken en Magnetische elementen

Deze elemnten dien niks anders dan enkel en allen de beweging van de (metalen) snaar omzetten in een miniscuul stroompje. Het volledige acoustische verhaal, zoals de kleuring door klankkast enzo word dus nauwelijks meegenomen. Alleen de terugkoppeling door de kam speelt nog mee. Met een microfoon pik je het volledige acoustische geluid op - zoals een luisteraar dit ook echt hoort.

Voor "geplukt" spelen is dit niet zo erg, maar inderdaad "strijken" klinkt dan ineens belabberd. Het subtiele strijkgeluid komt voornamelijk uit de klankast, kam,... enzo, en dit ben je gewoon kwijt als je met een magnetisch element speelt.