Alles wat met bassen te maken heeft is welkom!

General Forum
Start a New Topic 
Author
Comment
contrabas en acrobatiek

In een andere discussie opperde ik de suggestie dat de bas een statisch instrument zou zijn, waarmee je niet zoveel kunt op het podium. Dat werd gelijk afgestraft met een paar plaatjes, waarin het tegendeel wordt bewezen.
Zie de thread 'Contrabas en zang'.
(Het lukte me niet die plaatjes in dit bericht te kopiëren.)
Wie weet er nog meer van dit soort stuntwerk?

Re: contrabas en acrobatiek

Ik heb momenteel geen plaatjes bij de hand, maar als je een beetje in de rock-/swing-hoek zoekt, waarbij ook het visuele aspect over het algemeen wat meer aandacht krijgt, dan is er genoeg te vinden denk ik.
Ik heb al een bassist op zijn ondersteboven staande bas zien spelen (Batmobile), een bassist die samen met de gitarist half-om-half speelde (linkerhand bas, rechterhand gitaar en de gitarist vice versa, Reverend Horton Heat), een bassist die zittend op zijn liggende bas speelt terwijl de gitarist op het onderste deel staat (Milwaukee Wildmen), een contrabas met lichtslang om het voorblad (Mad Sin), in de vorm van een doodskist (Nekromantix) en een Flying V bas (Shamrocking.com, zie de making of), etc.

Ik zal kijken of ik wat afbeeldingen kan verzamelen.PS: voor het plaatsen van afbeeldingen kun je de volgende code gebruiken:Vul op de plaats waar URL staat de locatie/internetadres van het plaatje in, te beginnen met http:// (je kunt dit over het algemeen vinden door met de rechtermuisknop op een online afbeelding te klikken en vervolgens de eigenschappen op te vragen.
Houd er rekening mee dat wanneer de afbeelding veel te breed is dat deze dan het forum uit elkaar zal drukken. Je kunt dit beperken/voorkomen door de breedte vast te zetten (400 pixels lijkt me voor de meeste bezoekers van het forum geen probleem:

Re: contrabas en acrobatiek

Eens even kijken of dit werkt.Wauw! Ik bedoel zowel complimenten voor Lee die hier op zijn bas klimt, als voor mij, die zomaar een computercode intypt en een plaatje laat verschijnen. Dank voor de aanwijzing, want dat was me zelf nooit gelukt.

Re: contrabas en acrobatiek

En hier nog één.

Re: contrabas en acrobatiek

En hier nog eentje om het af te maken. Gehaald van de site van het Orchestre de contrebasses, waar nog wel meer fraais van dit ensemble te vinden valt.
Zie www.musicaguild.com/odbc/

Re: contrabas en acrobatiek

Hier ook nog een innige foto, en: inderdaad, niet statisch.

Re: contrabas en acrobatiek

Simpel hè.
Nog even dit: Als een plaatje smaller is dat 400px kun je width="400" beter weglaten. De foto's worden anders namelijk opgeblazen wat ten koste gaat van de kwaliteit. Je kunt dat goed zien bij de eerste 2 foto's in deze thread (vergelijk ze maar met de weergave in de thread "muziek: contrabas + zang").

De laatste foto is van The Brian Setzer Orchestra, of niet?

Re: contrabas en acrobatiek

Inderdaad. De bassist heet John Hatton.
Ik haalde het van de website http://www.rockabillybass.com/pictures.htm

Re: contrabas en acrobatiek

Altijd al geweldig gevonden, dat gejongleer met een Upright. Is mede de inspriratie geweest om te gaan contrabassen. Maarreh....wie durft er op zijn (of haar)bas te gaan staan? in gedachten hoor ik al het sinistere gekraak van een splijtend bovenblad (of ander onderdeel. Als ik een kijkje neem in het binnenste van mijn bas zie ik niet veel dat het gewicht van de gemiddelde bassist kan houden, en al helemaal niet dat van een gitarist er bij. Ik heb ooit eens ergens gelezen dat de bassen speciaal voor deze doeleinden inwendig worden versterkt. Ik ben een beetje terughoudend met het "berijden" van mijn bas. Heeft iemand anders het al aangedurfd?

Gr. Ronald

Re: contrabas en acrobatiek

Ik heb (veilig thuis) al wel een aantal keer op m'n bas gestaan. Door de rondingen en relatief kleine oppervlakken van de zijbladen kunnen deze redelijk wat gewicht hebben (zo'n 100kg in mijn geval). Ik meen ooit te hebben gehoord dat triplex bassen zich hier beter voor lenen dan massieve, maar volgens mij kan het bij allebei. Van enige versteviging van de bas heb ik nooit gehoord, althans niet om die reden. Heb de bassist van De Amazing Stroopwafels (een van de betere bandnamen wat mij betreft ) wel ooit met een bas met metalen randen gezien à la een flightcase.

Om op bas te kunnen klimmen moet je wel de eindpin inschuiven, omdat anders de bas te schuin staat waardoor deze omvalt. De ingeschoven pint zorgt er tevens voor dat je bas, die zelf natuurlijk helemaal rond is aan de onderkant, niet omrolt.

In het geval waarbij de bassist en gitarist samen op de bas zaten/stonden lag de bas op de grond (gewoon op de zijkant). De bassist zat op de schouder met de bas tussen zijn benen. De bas hoefde dus niet zijn hele gewicht te dragen. zijn linkerhand (hals) voor zich en zijn rechterhand (plukken) achter zich. De gitarist stond vervolgens achter hem op de zijkant van de buik.

Re: contrabas en acrobatiek

Begrijp ik het goed dat je dit experiment met je 100 kilo op een triplex bas hebt gedaan, Sander? (Jij durft!)

Re: contrabas en acrobatiek

De eerste keer (lang geleden) was ik minder zwaar maar inderdaad

Re: contrabas en acrobatiek

Hoi

Ik kwam dit tegen op rackabillybass.com

Rene had dit geplaatst
Zijn de tielman brothers ,die bassist sppelt met die bas als of het geen kracht kost

http://www.youtube.com/watch?v=YvC2_nsVJv0
groeten Jack

Re: contrabas en acrobatiek

Als je zoiets ziet, vraag je je af waarom de basgitaar eigenlijk is uitgevonden. 1-0 voor de contrabas, zou ik zeggen.

Re: contrabas en acrobatiek

Dit zou trouwens ook een leuk artikel kunnen zijn voor het digitale blad in oprichting 'De Contrabassist'. Kan iemand een leuk verhaal in elkaar zetten hierover? Sander, jij misschien? Je hebt er tenslotte ervaring mee!

Re: contrabas en acrobatiek

Bedankt voor de uitnodiging Philip, maar afgezien van wat probeersels, thuis voor de spiegel , heb ik zelf ook geen ervaring. En de tijd dat ik regelmatig naar optredens ging waar dergelijke acrobatiek aan de orde was is alweer even geleden (bah, wat klinkt dat oud, stoffig en belegen, maar goed).
Daar komt bij dat artikelen schrijven, met een begin en een eind enzo, niet echt mijn ding is.

Wellicht dat iemand hier op dit forum weet waar de betreffende Tielman Brother te bereiken is.

Re: contrabas en acrobatiek

Volgens mij zal dat niet meer lukken om Phonton Tielman te benaderen.Hij is op 29 april 2000 in Jemper, Indonesië, overleden

groeten Jack

Re: contrabas en acrobatiek

Je had gelijk Sander, Jack wist inderdaad waar die persoon te bereiken viel. Hm, is het wel gezond, die contrabas acrobatiek?

Re: contrabas en acrobatiek

Klik hier voor 6 (kijk ook in de rechterkolom) fantastische lessen rockabilly op youtube!

Allen daarheen


Sam

Re: contrabas en acrobatiek

N.a.v. een korte zoektocht naar een foto van de afgekorte toets van de bas van Eric Haamers van Batmobile (zie thread "Hoogte van mijn snaren, en volgens mij staat mijn kam niet goed!") kwam ik ook deze foto van hem tegen.

Ik heb hem live inderdaad regelmatig zijn bas ondersteboven zien bespelen, maar hoe hij hier precies hangt is me niet helemaal duidelijk..

Eric Haamers van Batmobile
foto: Moniek Wildenberg

Re: contrabas en acrobatiek

Zelf gebouwd in jaar 2000.
Image Hosted by ImageShack.us

Re: contrabas en acrobatiek

Image Hosted by ImageShack.us

Re: contrabas en acrobatiek

Joh, fan van de Nekromantix?

Wel te gek als je je eigen bas(sen) kunt bouwen.

Re: contrabas en acrobatiek

Afgelopen optreden 2 kunstjes uit mogen halen... Blijft er toch grappig uitzien! En het valt best mee!Re: contrabas en acrobatiek

Brrrrr! Ik moet altijd ff slikken als ik dat zie. Ik durf dat dus gewoon niet. Niet vanwege hoogtevrees maar ik ben gewoon bang dat de boel stukgaat. Als ik met mijn nagel op de zijkant van mijn bas tik merk ik dat dat vrij dun is. Zijn er gevallen bekend van acrobaten die door hun bas heenzakten? Feit blijft: het ziet er spectaculair uit, een hoog entertainmentgehalte.

Re: contrabas en acrobatiek

Hey Ronald,

Ik durfde eerst ook niet dat het mij een keer voor werd gedaan. Het is inderdaad vooral een kwestie van durven. En ja... evenwicht houden natuurlijk!
Mijn bas is van triplex dus ook niet super dik. Je moet zorgen dat je voet niet op het tussenstuk leunt maar echt op de zijbladen. Die kunnen meer hebben dan dat je denkt!
Ik moet wel eerlijk zeggen... op mijn (duurdere) bas voor jazz- en klasiek durf, of uit in principe doe ik het ook niet. Maar bij deze rocakabilly band wel!

Re: contrabas en acrobatiek

Je hebt ook metalen contrabassen, een soort dobro contrabassen. Lijkt me echt ideaal voor dit soort werk. Weet helaas niet meer waar ik dat ben tegengekomen op internet. Als iemand het weet, zet ik hem meteen in de rubriek bijzondere bassen. Op die pagina staat trouwens nu de basmobiel, met een bas van kunststof die ook de nodige beuken kan doorstaan, vermoed ik.

Re: contrabas en acrobatiek

Net nog even geprobeerd. Wat het zoeken naar een 'metal double bass' via google met name zo ingewikkeld maakt, is het feit dat dubbele bass drum pedalen in metal vaak gebruikt worden. Bovendien blijkt een 'metal upright' een stofzuiger te zijn. Zucht.

Re: contrabas en acrobatiek

Even snel een zoekopdracht geprobeerd (je kunt ook zaken expliciet wegfilteren uit de resultaten) en die leverde op de eerste pagina in ieder geval 1 resultaat op van een aluminium bas. Wellicht staan er nog meer tussen.

Je zou ook andere namen voor de contrabas kunnen gebruiken zoals contrabas , kontrabasse, urb, doghouse (levert natuurlijk een hoop metalen hondenhokken op), bull fiddle, etc. Helaas wordt er natuurlijk ook vaak over metalen snaren gesproken op sites over contrabassen dus wellicht moet je op specifieke metalen zoeken. Succes.

Re: contrabas en acrobatiek

Bedankt Sander! Dat gekke ding ga ik bij de bijzondere bassen zetten. Daar kun je alles mee doen, lijkt me. Al zal hij wel als een wastobbe klinken.

Re: contrabas en acrobatiek

PS: ook bedankt voor die mooie tip over het wegfilteren bij Google (waar ik nog nooit van had gehoord), daar gaan we allemaal veel gebruik van maken voortaan natuurlijk! Een bass is bijvoorbeeld ook een vis, mooi om al die links ook kwijt te zijn nu.

Re: contrabas en acrobatiek

Kennen jullie deze nog niet?

http://www.youtube.com/watch?v=36nLYBuI1Ck

Re: contrabas en acrobatiek

Kostelijk!

Re: contrabas en acrobatiek

En als de bassist niet op z'n bas durft te klimmen durft er wellicht wel iemand op de bassist te klimmen...Ook op video
(kort stukje vanaf 0:50 | WMV 2,3MB)

Het betreft hier het duo Absolute Acrobatics.

Re: contrabas en acrobatiek

Misschien wat minder spectaculair na de eerdere afbeeldingen in dit topic, maar hier nog even wat foto's van Marshall Lytle van The Comets (Bill Haley & The Comets). Deze man was qua acrobatiek een van de voorbeelden voor Ponthon Tielman en laat zien dat ie zijn kunsten na 50 jaar nog niet verleerd is. Hij is dan al even in de 70!


En een compilatiefilmpje met wat acrobatiek van toen en nu (1:15-1:50 + 9:00-9:30 en aansluitend een verhaaltje over hoe hij op die stunts kwam):

Re: contrabas en acrobatiek

@Philip:

"Ze weegt ongeveer de helft van mijn houten bas, schat ik, dus dat in combinatie met haar onverwoestbaarheid, gaat me in de toekomst een stuk mobieler maken (hoop ik)."

Bovenstaande quote ging natuurlijk over je koolstofvezel bas. De logische (binnen dit topic) vraag die hier op volgt is natuurlijk: "Heb je al wat acrobatische kunsten geprobeerd?".
Met een lichte, onverwoestbare bas kun je immers heel wat experimenteren lijkt me

Re: contrabas en acrobatiek

Hihihi! Ik geloof dat acrobatiek niet helemaal past bij de muziek die ik speel. maar voor acrobaten moet het inderdaad een uitkomst zijn!

Re: contrabas en acrobatiek

PS: ik ben trouwens een beetje van de kaart over hoe goed die koolstof bas klinkt. In de duimposities klinkt hij eigenlijk beter dan mijn bijzonder gewaardeerde houten Guiseppe Pedrazzini contrabas. Oei. En dat voor zo'n raar instrument als een koolstof vezel bas. Misschien wordt het wel mijn hoofdinstrument en neem ik alle opgetrokken wenkbrauwen maar voor lief...

Re: contrabas en acrobatiek

Dag Phillip
Dit is wat "Off Topic" maar ik wordt zolangzamerhand wel heel nieuwsgierig naar die koolstofvezel bas. Welk merk is het? Misschien even een stukje bij Tips & Tricks, met misschien een linkje naar de producent/bouwer?
Thankxxs

Groetjes, Wander

Re: contrabas en acrobatiek

Geinig Wander! Het is een Cosi:
http://www.cosi-lagarde.com/Version%20anglaise/contrebasse_enfanten.htm
Ik ben zelf ook erg nieuwsgierig naar het instrument, hij wordt op dit moment onderhanden genomen door Ferdinand Rikkers. Hij was verkeerd gevlakt door de winkel waar ik hem gekocht heb, zodat de hoge c snaar vreselijk aanliep; eind volgende week is hij klaar. Ik sta te popelen om erop te spelen. Ik houd je op de hoogte!

Re: contrabas en acrobatiek

Ik hoor van Ferdinand rikkers dat de overgang van de hals naar de kop van de Cosi bijzonder teer is; het vaste materiaal is daar maar een halve mmm dik en de hals is verder min of meer hol. Potverdorie – ik heb dat ding juist gekocht om zijn onverwoestbaarheid! Nou ja, Ferdinand heeft de boel verstevigd, dus ik blijf erop vertrouwen dat de bas de trip naar New ook overleeft. Maar dit was natuurlijk niet de bedoeling!

Re: contrabas en acrobatiek

Uh, ik bedoel New York natuurlijk.

Re: contrabas en acrobatiek

't Is al een oude thread, maar deze mocht toch niet ontbreken:

Re: contrabas en acrobatiek

Hoewel de pin bij 'normaal' op de bas staan ook redelijk wat gewicht te verduren krijgt, aangezien deze dan voorkomt dat bas + bassist achterover kantelen, ziet de pose aan het einde van de act, waarbij de bassist op zijn bas staat te schommelen met een voet direct op de pin er toch wel link uit. Maar ook dat zal wel meer gevoel zijn dan werkelijkheid.