Alles wat met bassen te maken heeft is welkom!

General Forum
Start a New Topic 
Author
Comment
AAARGH!

Ik heb een vijftal maanden geleden mijn contrabas gekocht, een chinese 4/4, massief esdoorn en spar. Mooie zangerige klank, al zeg ik het zelf!

Nu splijt de onderkant zomaar open, vertrekkend bij de poot. Er is nochtans niets mee gebeurd (zoals vallen, stompen enz...)

Ligt zoiets aan een constructiefout? Als de handelaar bij wie ik hem kocht voorstelt hem te herstellen/lijmen, moet ik daarmee akkoord gaan? Zou dat de klankkwaliteit niet verminderen? Of moet ik garantie eisen?

Zijn er wijze raadgevers?

Sam (beetje troosteloos)


Re: AAARGH!

Sam,

Ik vermoed dat de combinatie van vocht/temperatuur de boosdoener is. Verwarming droogt de lucht uit - vooral in de winter dus, waardoor snel droogtescheurtjes ontstaan. Ook temperatuurverschillen zijn een mogelijke oorzaak van scheuren/splijten. Om die reden mag je je bas NOOIT dichtbij een verwarmingstoetel zetten, en moet je goed oppassen met transport. Een halve dag in de auto in de volle zon kan al genoeg zijn om je contrabas naar de Filistijnen te helpen (mooie uitdrukking, al zeg ik het zelf)... Ik vrees, dat je geen garantie gaat krijgen op dit soort problemen.

Vermits je zegt dat het splijten aan de poot begint, kan het ook zijn dat de eindpin (het hout, niet de pin zelf) te groot is, en doordat die conisch is kan er onder invloed van temperatuur een enorme kracht onstaan, waardoor de body van je bas barst. Weer temperatuur dus...

Ik raad je dan ook aan om eerst eens vrijblijvend advies in te winnen bij een ervaren luthier (vioolbouwer, al dan niet met specialisatie contrabas).

Re: AAARGH!

Ik zet dit toch maar online, aangezien je nooit weet of er iemand anders iets aan heeft. Ik vroeg een ervaren luthier om advies. Die zei me dat het volgens hem te maken heeft met het gebruik (bij de bouw) van hout dat niet lang genoeg gedroogd heeft. Normaal gezien moet dat 5 jaar zijn, en in China (waar mijn bas gemaakt is) houden ze zich daar waarschijnlijk niet altijd aan...

Wordt vervolgd

Sam

Re: AAARGH!

Sam,

Ik hoop dat dat nog te herstellen is! Het zou wel kunnen ja dat dat aan te jong hout ligt natuurlijk.

Re: AAARGH!

Ter geruststelling: zowat elke barst of scheur is goed te repareren door een een goede luthier, en doorgaans hoor je er niks van.
Groet Philip

Re: AAARGH!

Philip,

Dàt was wat ik wou horen
Dank, dank ! Ik ben al wat geruster nu...

Sam

Re: AAARGH!

Mooi zo! Bij mijn vorige bas was het wel heelsterk; een onvoorzichtige vriendin walste hem tegen de grond, met als gevolg 3 enorme barsten vanaf de onderkant tot ver boven de helft van het bovenblad, dwars over de plek van de stapel. De eerste luthier die hem zag vond hem onherstelbaar kapot, maar de volgende, Dirk Jacob Hamoen (in Maarsen), heeft hem toen zo goed gerepareerd dat hij beter klonk dan tevoren!
Groet Philip

Re: AAARGH!

Hoi Sam,

Toen ik jouw verhaal las, dacht ik "oeps" dat zou ik niet willen meemaken. Sinds veertien dagen heb ik een andere bas. Ongeveer een jaar huurde ik bij Van der Knaap Vioolbouw in Baarn een massieve Stentor-bas. Maar daarmee was ik niet zo tevreden: een beetje een softe klank, een platte achterkant (strijkbas?). Na een jaar huren kon ik het huurberdag gekort krijgen op de waarde. Omdat ik zo verliefd ben op de contrabas en het spel, besloot ik te kopen. Maar ik wilde uiteraard een andere bas; een echte plukbas. Gelukkig, hij had er één die heel veel warmer klinkt, met een bolle achterkant. De eindpin, daar moest nog wel wat aan gebeuren. Ik nam de bas alvast mee. Mocht ik last krijgen van de eindpin, dan zou ik terug kunnen gaan.

Vandaag, twee weken na de koop, wordt ik geconfronteerd met een 18 cm lange scheur, beginnen aan de linkerzijde van de eindpin. Balen en nogmaals balen. Het liefst bel je gelijk met die Knaap, maar toen dacht ik: Sam heeft dezelfde ervaring.... Ik snelde dus naar het forum.

Gelukkig trof ik daar de geruststellende woorden aan van Philip. Toch zit het mij niet helemaal lekker. Een scheur in zo'n prachtinstrument hoort toch niet? Als die gelijmd wordt, dan kan die toch zo weer scheuren? Mijn huis is vochtig genoeg en met de verwarming ben ik super voorzichtig.

Morgen gelijk bellen voor een afspraak! Heb jij jouw bas al laten repareren Sam? Trouwens Sa, doe je mee met de workshop?

Groet,

Melvin 2

Re: AAARGH!

Melvin,

Mijn bas is binnen, en de handelaar zou proberen een nieuwe te krijgen.Als dat niet lukt, gaat hij hem herstellen door hem in een vochtige omgeving te leggen tot hij terug dicht is, en dan binnenin latjes ertegen te bevestigen zodat hij daar niet meer open kan gaan. Je zou er niets van merken nadien. Ik ben geneigd hem te geloven. Hij zegt dat het eigen is aan deze periode (koude én droge vrieslucht). Ik dacht dat de mijne ook vochtig genoeg stond...

Het is natuurlijk bijzonder vervelend als je van instrumentenbouw niks afweet. Je geeft een hoop geld uit aan zo'n instrument, en als je dan zoiets tegenkomt... Ze kunnen je wijsmaken wat ze willen. Gelukkig hebben we deze site! Anders tastten we helemaal in het duister.

Ik laat in elk geval nog weten hoe het afloopt. Melvin, hopelijk is er geen blijvende schade aan jouw bas. Laat ook maar weten hoe het bij jou afloopt, wie weet hebben anderen er ook wat aan...

Enne, aan de workshop kan ik niet deelnemen wegens te ver... Misschien bij een volgende gelegenheid. Ik was nochtans graag gekomen, maar ondertussen leren we toch al heel wat via Philip!

Groeten,

Sam

Re: AAARGH!

We moeten de bas toch maar proberen te zien als een gebruiksvoorwerp, hoe smoorverliefd we ook zijn op ons mooie instrument. Ik sleep van hot naar her met dat ding en doe op mijn allervoorzichtigst, maar toch constateer ik geregeld dat er op mysterieuze wijze weer een kras bij gekomen is. Tja, als ik daar elke keer depressief van word, heb ik geen leven meer. Wat de sound betreft: ik hoorde dat Hein v.d. Geyn jarenlang mert een vuistgroot gat in zijn bas heeft opgetreden. Hij klonk net zo preachtig als anders.
Groet Philip

Re: AAARGH!

Vervolg van de story:

De leverancier wil enkel gratis herstellen, maar niet vervangen. Mijn handelaar is (nog) in mijn achting gestegen: de man biedt me uit eigen beweging toch een nieuwe aan, aangezien hij me de bas verkocht heeft.

Maar na alle goeie raad en geruststellende woorden weet ik niet wat doen ('t is ook nooit goed hé). Ik ben ondertussen aan de ouwe gehecht geraakt, en als ie hersteld wordt, zal hij alleszins niet meer splijten op die plek.

Als er bovendien geen klankverlies optreedt bij zo'n herstelling, dan twijfel ik echt of ik dan wel voor een nieuwe zou kiezen. Je moet die dan weer gewoon worden, inspelen, en hij kan bovendien ook splijten... Anderzijds is het dan wel een nieuwe!

Wat zouden jullie doen?


Sam

Re: AAARGH!

Lijkt me dat je nog niets hoeft te beslissen. Laat ze gewoon die contrabas repareren, dat zal toch moeten gebeuren. Als alles goed is gebeurd en er is geen klankverlies, kun je hem altijd nog nemen. Ik blijf het wel een beetje link vinden trouwens. Als de ellende gebeurd is omdat het hout nog niet is uitgewerkt, kan er over een aantal weken weer zoiets gebeuren op een andere plek. Je hebt niet de garantie dat het hout nu wel is uitgewerkt. Mag je ook een heel andere bas kopen (bijvoorbeeld een tweedehands) waarmee je dit risico niet loopt?
Groert Philip

Re: AAARGH!

Hoi Sam,

Ik zou, zoals Philip zegt, eerst afwachten hoe goed zij slagen met de reparatie. Wees wel kritisch en stel veel vragen.

Ik heb mijn gespleten bas afgelopen zaterdag teruggebracht voor reparatie. Zij konden meteen zien dat het om een droogtescheur ging. De scheur is het resultaat geweest van een maanden lang proces. Die (kennelijk vrij droge) weken thuis bij mij hebben die scheur uiteindelijk gestimuleerd. Gelukkig kunnen zij die binnen een ½ uur repareren. Ik vroeg gelijk aan hun wat of wie mij de garantie kan geven dat de bas niet nog eens scheurt. Het punt is, dat het om een vrij nieuwe (Chinese) bas gaat van 2005. Dat betekent dat het hout nog behoorlijk aan het werken is. De vochtigheid in huis zal ik goed in de gaten moeten houden. Behalve een bevochtiger voor de klankkast (krijg ik van Van der Knaap) zal ik een luchtbevochtiger kopen. Het is overbodig te stellen dat ik geen enkele scheur meer wens!

Misschien zijn er andere tips die ik goed kan gebruiken. Ik houd mij dus aanbevolen.

Zaterdag haal ik in ieder geval de bas op. Ik ben zeer benieuwd. Ik informeer jullie in ieder geval over de afloop.

Groet,

Melvin2

Re: AAARGH!

Dag Melvin,

Ik ga de nieuwe bas die ik aangeboden krijg aanvaarden.

Maar waarom zou je een bevochtiger kopen? Ik wed dat die wat geld gaat kosten. Met een hygrometer en een potje (of potjes) water op de radiator lukt het ook, wed ik!

Ik heb hier ook een vleugel staan, en met dat systeem hou ik die behoorlijk stabiel (vroeger is er eens een pin losgekomen uit het stemblok, ook door droogte.Sedertdien hou ik de lucht vochtig genoeg). Vandaar dat ik de scheur in mijn bas eigenlijk niet voor mogelijk achtte. Wat me dan weer sterkt in de overtuiging dat er toch iets aan het hout is.

Hoe dan ook, ik ga in de toekomst proberen om de bas net wat vochtiger te houden dan de piano (pff, toch ingewikkeld, instrumenten hebben )

Groetjes,
Sam

Re: AAARGH!

Zo'n aparte bevochtiger (gewoon een spons voldoet ook, en kost bijna niks) is handig om in je bashoes in te naaien. Nuttig als je bas een namiddagje in de auto en/of volle zon moet blijven. Voor je woonkamer/muziekkamer is een bakje water op de radiator natuurlijk voldoende. De zomers zijn in onze contreien redelijk vochtig, en dan heb je niks speciaals nodig voor thuis - het is voornamelijk in de winter van belang doordat de verwarming alles uitdroogt.

Re: AAARGH!

Hoi,

Ik ben vandaag om mijn nieuwe bas geweest. Had nogal wat voeten in de aarde... De handelaar heeft geprobeerd een nieuwe te krijgen van zijn leverancier. Die liet 'm stikken. Hij heeft me nu zelf een nieuw exemplaar aangeboden. Hij zat er erg mee verveeld. Duim omhoog dat ie me niet met een kluitje in het riet gestuurd heeft.

Hij kon zich vinden in die opmerking over dat te kort gedroogde hout, want hij had mijn kapotte bas in z'n atelier gelegd, in goeie vochtigheidsomstandigheden, en de scheur was niet veranderd. Normaal moest hij op zijn minst minder zijn geworden als het een gewone droogtescheur was.

Nu is mijn "oude" bas binnen voor herstel, en als hij terug is mag ik nog doen wat ik wil: de nieuwe houden of mijn ouwe terug. En als de nieuwe zou splijten krijg ik er weer een andere.

Ik heb er al aardig wat op gespeeld, en hij 'zingt' nog meer dan mijn vorige (een troost in alle ellende). Er zijn wel twee kleine scheurtjes in de zijkant bovenaan, maar die liggen helemaal op het blok bovenaan in de kast. Ik hoop dat ze daar niet verder scheuren, maar ik ben op voorhand al gerustgesteld door mijn handelaar (voor wat betreft een vervanging). Ik zou het wel jammer vinden, want ik vind deze bas erg mooi en warm klinken!

Ik ben in elk geval blij dat mijn handelaar me eerlijk heeft behandeld. De dag van vandaag...

Voor de geïnteresseerden (in Vlaanderen dan): Allabreve.be (Roeselare) - de man mag wat reclame hebben

Groetjes,

Sam

Re: AAARGH!

Ongetwijfeld kennen jullie deze al (ik kom net kijken), maar op de site van Jürgen Preyer staat een filmpje waarin ze het onder andere hebben over het repareren van scheuren. De link: www.contrabassen.nl en dan doorklikken naar J. Preyer.