Alles wat met bassen te maken heeft is welkom!

General Forum
Start a New Topic 
Author
Comment
(volgorde) instellen basversterker

Beste forumlezers,

Ik moet bekennen dat ik op technisch gebied een leek ben en, zoals dat vaak gaat bij een gebrek aan kennis, ik ga er ook prat op. Van een auto vind ik dat hij gewoon moet rijden, en als hij kapot is moet de garage hem maar maken. Op een contrabas zit gelukkig niet veel mechaniek en geen electronica. Dus met een beetje onderhoud kun je gewoon lekker spelen. Met die houding ben ik ook lange tijd met mijn versterker omgegaan. Je steekt er een instrumentkabel in, zet hem aan en dan komt er geluid uit.

Eigenlijk doe ik met die houding geen recht aan het vernuft dat ontwerpers en ingenieurs in een versterker hebben gelegd. Om recht te doen aan hun inzet en aan de mogelijkheden van mijn versterker wil ik me tenminste wat meer verdiepen in de instelmogelijkheden van mijn versterker.
Aan- en uitknop hebben inmiddels geen geheimen meer voor mij, de muteknop weet ik ook te vinden als ik een snoer uit de versterker haal ,en met gain- en masterknop weet ik inmiddels ook om te gaan.
Maar dan zijn er verder een aantal instelknoppen. Daarvan heb ik het idee dat je ze het beste door uitproberen kunt verkennen. Nu is mijn vraag hoe je dat het beste kunt doen.

Mijn versterker is een AER Amp One. Naast gain en master heb ik als knoppen:
1) een rijtje equalizerinstellingen:
a) Bass,
b) Middle (onderverdeeld in: middle, frequency en band width
c) Treble.
2) Een rijtje Tone Balance instellingen:
a) Balance
b) Intensity
3) Een rijtje Compressorinstellingen:
a) Threshold
b) Ratio.

Concreet is mijn vraag: als jij je versterker instelt, waar begin je dan mee?
Werk je het rijtje af in deze volgorde: Equalizer, balance, compressor? Of doe je dat in een andere volgorde? Moet je bijv. eerst de toonbalans op orde hebben voordat je de equalizer of de compressor instelt?
En als je met de equalizerinstellingen bezig bent, wat stel jij dan het eerste in: hoog, midden of laag en wat daarna?
Of maakt het (jou) niets uit?

Re: (volgorde) instellen basversterker

Ik doe het zo: ik luister naar mijn geluid en denk dan: het moet iets meer zus of zo. Dat doe ik dan.

Re: (volgorde) instellen basversterker

Eerst de gain instellen, zit vast een piek lampje op en die mag niet aan gaan. Zet je de gain te laag dan krijg je meestal teveel ruis.

Daarna de toonregeling. Ik begin altijd met de toonregeling neutraal, meestal dus alles op 0. Dan luisteren hoe je geluid is en dan naar smaak aanpassen. Ik probeer altijd een zo natuurlijk geluid te krijgen dus meestal wat boemerig laag eruit filteren. Afhankelijk van de ruimte.

Meestal heb je wel een bepaalde frequentie die ineens veel harder is, meestal in het mid of laag. Die kan je het beste onderdrukken. Jij hebt een variabele mid dus in principe stel je de bandwidth zo smal mogelijk en de middle (volume) draai je dan helemaal dicht. Door te draaien aan de frequency kan je precies het gebied opzoeken waar de rare piek zit. Dan de volume omhoog zodat de boel zo gelijkmatig mogelijk klinkt, eventueel de bandwidth nog wat breder zetten.

Maar als je bas goed klinkt zonder toonregeling moet je er vooral niet aan gaan draaien! Alles wat je electronisch regelt zorgt ervoor dat de bas minder natuurlijk gaat klinken, tenminste dat is mijn ervaring. Maar meestal kan je niet anders omdat de ruimte waarin je speelt niet optimaal is. In m'n eigen geval komt het er meestal op neer dat ik er wat laag uit haal.

Dan heb je nog de toon balance, die ken ik niet maar misschien zijn die wel handig om bepaalde problemen op te lossen. Kwestie van proberen lijkt me.

Dan kan je eventueel de compressor inregelen maar ik zou hem lekker uitlaten, tenzij je volume tekort komt. Oftewel als je harder wil gaan kan de compressor uitkomst bieden maar echt natuurlijk zal het niet klinken, de attack van de noot zal minder worden.

Tenslotte dan nog de volume instellen, meestal tijdens de eerste nummers omdat je in balans met je mede muzikanten moet staan natuurlijk

Re: (volgorde) instellen basversterker

Dank Eric, Daar kan ik mee verder.